Diyarbakır'da Üç Vice News Çalışanı Tutuklandı

Cuma günü Diyarbakır’da gözaltına alınan Vice News çalışanları Mohammed İsmael Rasool, Jake Hanrahan, Philip Pendlebury ve beraberindeki teknik ekip, polis tarafından akreditasyonları olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Üç gazeteci çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Mahkeme, Mohammed İsmael Rasool, Jake Hanrahan, Philip Pendlebury'in  tutuklama gerekçesinde ‘silahlı örgüt içinde hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek’ iddiasında bulundu.

Gazetecilerin tutuklanmasına meslek örgütleri tepki gösterdi. 

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada tutuklanan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaparken, New York merkezli Uluslararası Gazetecileri Koruma cemiyeti '' Acil olarak tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için Türkiye Hükümeti harekete geçmelidir'' açıklamasında bulundu. PEN Türkiye adına  açıklamada bulunan Zeynep Oral ise Türkiye'de gazetecilik yapmanın gitgide zorlaştığını dile getirirken, tutuklanan gazetecilerin bir an evvel serbest bırakılmasını istedi.

Tutuklamaları kınayan Vice News de yaptığı açıklamada “Üç meslektaşımız ve arkadaşımızın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm mercilerle görüşmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı. 

Tutuklanan gazetecilerden Jake Hanrahan The Guardian ve The İndependent için de çalışıyordu.

 

Kategoriler

Dünya