‘6-7 Eylül’de Rum toplumunun umutlarına kastedilmiştir’

6-7 Eylül’ün 60. yılında ilk kez anma ayini düzenlendi.

6-7 Eylül pogromunun 60. Yılında Yeniköy’de ayin düzenlendi. Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı’nın düzenlediği ayin, 6-7 Eylül saldırılarında zarar gören, Kudüs Rum Patrikhanesine bağlı, Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlendi. 

Kilisedeki ikonlarda saldırıların izlerini halen görmek mümkündü. 

Ayini Kudüs Rum Metropolitliği İstanbul Temsilcisi Metropolit Nektarios yönetti. Ayine Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Beyoğlu Kadim Süryani Meryem Ana Vakfı Başkanı Sait Susin, Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Moris Levi, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Anma ayininde konuşan Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, 6-7 Eylül’ün artık Türkiye’in felaketler sayfasında ve herkesin vicdanında örgütlenmiş bir kitlesel şiddet olarak yerini aldığını söyledi. 

‘Vatandaşlık fikri saldırıya uğramıştır’

Vingas, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bu saldırı, yağmalama ve adaletsizlikle İstanbul’un kadim Rum toplumunun canına, malına, hayallerine ve umutlarına kastedilmiştir. Rum toplumu memleketinden sürülmüştür. Saldırıya uğratılan bir temel daha vardır ki o da vatandaşlık fikridir” 

“Toplumun bir parçasını yalnızlaştırarak onu dış politikada hamle malzemesi yaparak değiş tokuş anlayışı ile rehin alınmıştır. Bu anlayış Türkiye’nin demokrasisi için büyük darbedir” 

“Az sayıda kalmamıza rağmen, geniş toplumun özellikle genç nesillerin ilgi ve hassasiyetiyle destek buluyoruz. Geleceğimizi, kurumlarımızı yeniden düzenlemeye gayret ediyoruz. Günümüz Türkiye’sinde kendimize alan yaratmaya çalışıyoruz” 

‘Bugün onlarsız çok eksiğiz’

Ayinin arından gazetecilerin sorularını yanıtlayan, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan da şunları söyledi:

“Ülkemiz tarihinde bir utanç sayfasıdır.  Vatanını seven onbinlerce insan vatanını terk etmek zorunda kaldı. Biz bugün onlarsız çok eksiğiz” 

“Hepimize çok büyük görevler düşüyor. Mağdurlar hala hayatta. Torunlar ve çocuklar. Ama failler yakalanmadılar. Bu cezasızlık kültüründen arınmamız lazım”

Protestanların tehdit altına olduklarına dikkat çeken Doğan, “Bu olayların tekrarlanmaması için faillerin cezasılıktan cesaret almaması için bizim bir an önce failleri tespit edip cezaladırmalı, bu insanların yaralarını sarmamız lazım ki geleceğe güvenle bakalım.” 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.