Sivil heyet, asker cenazelerini almak için Dağlıca'da

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'nde yaşanan çatışma sonrası BDP Hakkari eski Milletvekili Esat Canan ve sivil toplum temsilcilerinin de aralarında olduğu yaklaşık 100 kişilik heyet saldırının olduğu bölgeye gitti. Yerel kaynaklar, heyetin PKK'nın elindeki asker cenazelerini almaya gittiğini belirtiyor.

DHA’nın haberine göre, öğle saatlerinde bir araya gelen, aralarında BDP Hakkari eski Milletvekili Esat Canan ve STK temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi, araçlarla hareket etti. 

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde dün geceden bu yana devam eden çatışmalarda yaşamını yitiren askerlerden bazılarının cenazelerinin PKK kontrolündeki alanlarda olduğu ve alınamadığı ifade ediliyor. 

Valilik ile görüşen ve Yüksekova'dan yola çıkan yaklaşık 100 kişilik heyet ise Dağlıca'da çatışmanın olduğu bölgeye doğru gidiyor. Eski Milletvekili Esat Canan, kurum temsilcileri ve yurttaşlardan oluşan heyet, çatışma bölgesine ulaşmaya çalışıyor.

Araçlar ilçeden 10 kilometre uzaklıktaki Kamışlı Jandarma Karakolu'nda durduruldu. Burada bir süre askeri yetkililerle görüşen heyetin bölgeye gitmesine izin verilirken, gazetecilere ise izin çıkmadı. Heyet araçlarla yola devam ederken, Dağlıca'ya giden yol yeniden zırhlı araçlarla kapatıldı. Kamışlı Jandarma Karakolu önünde yoğun güvenlik önlemi alınırken, havadan ve karadan bölgeye çok sayıda askerin sevk edildiği de gözlendi.

Evrensel’den Faruk Ayyıldız’ın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre,  devlet yetkilileri dün gece muhtarları arayarak, asker cenazelerini almalarını istedi. Araba ve battaniyeler hazırlanmıştı ancak devlet yetkilileri tekrar aradı ve vazgeçti. 

Esat Canan: Üç haftayı aşkın süredir çatışmalar devam ediyordu 

BDP Hakkari eski Milletvekili Esat Canan, Yüksekova Haber Yazıişleri Müdürü Zeki Dara’ya Dağlıca’da son dönemde yaşananları anlatmış; söz konusu açıklamalar Bianet’te şöyle yayımlanmıştı: 

“En az üç haftayı aşkın süredir Dağlıca bölgesinde çatışmalar devam ediyordu. Bu çatışmaların durması için 32 kişilik bir canlı kalkan grubu o bölgede bulunuyordu.

“Canlı kalkanların oradan çıkması için bölge havadan ve karadan bombalanıyordu. Aralarında Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in de bulunduğu 32 kişilik canlı kalkan grubu dün gözaltına alındı. Bugün de gözaltı süreleri 24 saat daha uzatıldı.

“Bu sırada dün temizlik operasyonu başlatıldı. Bu operasyon sürerken daha önceden tuzaklanmış bombalar eş zamanlı olarak patlatılmış.

“Akabinde saatlerce süren yoğun çatışma başladı. Saat 15.00 sularında başlayan çatışma, yoğun sis ve yağışa rağmen gece saatlerine kadar devam etti.

“Sivillerden endişeliyiz"

“Şu an itibariyle bölgeden hiç bir şekilde bilgi alınamıyor. Öte yandan oradaki yaralılar da hastanelere taşınamıyor. Dağlıca bölgesinde çatışmanın yaşandığı alana çok yakın sadece sivillerin yaşadığı beş altı köy var. Onlarla ilgili de endişeliyiz. 

“Ölen yaralanan askerlerle ilgili bilgi verilmediğine göre maalesef ölen asker sayısının yüksek olabileceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca kaçırılan askerler olduğu iddia ediliyor. Ancak tabii bu bilgiler hep teyide muhtaç. 

“İnternet yok, bilgi alamıyoruz”

“Bölgede internet ve telefon çok problemli halde. Pek çok yerde internet erişimi sağlanamıyor. Hakkari Merkez'de bile ciddi anlamda internet problemi var. 

“Güvenlik bürokrasisinden de kimseye ulaşıp ne olup bittiğine ilişkin net bir bilgi alamıyoruz. Normal şartlarda bile böyle ilgileri almak çok zorken, şimdi çok daha zor.

“Yüksekova'da çok ciddi bir hava trafiği yaşanıyor. Bölgeye dörder beşerli gruplar halinde devamlı helikopterler gidiyor.” 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem