Suriyeli sığınmacılar geceyi otoyol kenarında geçirdi

Avrupa’ya geçmek için sınıra ulaşmaya çalışan, dün yürüyerek Edirne’ye varan Suriyeli sığınmacılar, geceyi otoyol kenarındaki arazide geçirdi. Sığınmacıların sınırdan geçişine izin verilmezken Edirne Valisi, “3 gün sonra buradan gitmek zorundalar. Geldikleri yerlerdeki kamplara gönderilecekler”dedi.

İnternet üzerinden haberleşen Suriyeli sığınmacılar, deniz yolundan gidişlerin facialarla sonuçlanma ihtimali nedeniyle Edirne’den Yunanistan sınırını geçmeye karar verdiler. Amaçlarının Almanya’ya gitmek olduğu tahmin edilen sığınmacılar, dün İstanbul otogarında toplanmış, kendilerine bilet satışı yapılmayınca arabalarla ya da yürüyerek Edirne’ye doğru yola çıkmıştı.  

Sınıra ulaşmak için Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacılar, geceyi otoyol kenarındaki arazide geçirdi. "Almanya'nın sığınmacı kabul edeceği" söylentisi üzerine sosyal paylaşım siteleri üzerinden organize olarak Edirne'ye gelen sığınmacıların büyük çoğunluğu, otoyol gişelerine birkaç kilometre mesafede beklemeye devam ediyor. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre birkaç aile İstanbul'a geri döndü. 

Otoyoldaki 800 kişilik mülteci grubunun yanı sıra şehir otogarı ve kent merkezindeki parkta da yaklaşık 2 bin sığınmacının olduğu belirtildi. Polis ve jandarma ekiplerince dün geceden itibaren otobüslerle geri gönderilenlerin sayısının ise 4 bin 500 olduğu belirtiliyor.  

Otogarda da bekleyiş sürüyor

Edirne'ye gitmek için İstanbul otogarına gelen sığınmacıların bekleyişiyse sürüyor. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 3 bin sığınmacı, geceyi Otogar Camisi avlusunda geçirdi.

Yaklaşık 200 sığınmacı, polisin ikna çabaları sonucu otogardan ayrıldı ancak sığınmacıların büyük bir bölümü cami avlusunun yanındaki alanda beklemeye devam ediyor.

Vali Şahin: İkna metodlarını çalıştıracağız

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Avrupa'ya gitmek için Edirne'ye geçen sığınmacıların 3 güne kadar kamplara gönderileceği söyledi. 

Şahin, "Akşam battaniyeler dağıtıldı. Kendilerinin bir sorunu yok. Geçen hafta 7 bin 500 kişiyi ikna ederek geri gönderdik. Şu bir gerçek ki bunların burada kalması mümkün değil. Belki 2-3 gün kalabilirler ama sonra gitmek zorundalar. Yine ikna metodlarını çalıştıracağız. Sosyal medyadan yapılan çağrı herkesi harekete geçirdi. Bu çağrının gerçeklikle ilgisi yok. Birçok ülke kapılarını kapattı. Şu anda bunların geçişleri mümkün görünmüyor. Bulundukları yerde kalmaları en uygunu" ifadelerini kullandı. 

Geçen hafta, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in talimatıyla uygulanan genelge kapsamında, tanıtım kartlarında "Edirne" yazmayan firmalar, kente yolcu taşımacılığı yapmamaları konusunda uyarılmıştı.Uyarıları dikkate almayan firmalara, Edirne Jandarma Komutanlığı ekiplerince ceza uygulandı.

 

 



Yazar Hakkında