Tokatlıyan’da yeni iddia

Tokatlıyan’da şimdi de Rus firması söylentileri başladı. İddialara göre Tokatlıyan İş Hanı, Rus firması Antonio Organization’a kiralanmak üzere… Üç Horan yöneticileri bu iddiayı yalanlasa da, emlak komisyonu başkanı Dağdevirenel, “Dört teklifi yönetime ilettik. Kararı onlar verecek” diyor.

Adeta yılan hikâyesine dönen Tokatlıyan İş Hanı’nın kiralanması süreci, yeni bir iddiaya sahne oldu. Agos’a ulaşan duyumlara göre, Tokatlıyan, ‘Antonio Organization’ adlı, Rusya merkezli bir firmaya kiraya verildi. Vakıf yönetimi bu iddiayı yalanladı. Vakıf tarafından görevlen-dirilen emlak komisyonunun başındaki Jirayr Dağdevirenel, “Biz dört teklifi yönetime ilettik. Kararı onlar verecek ve toplumu bilgilendirecekler” diyor. Vakfa yapılacak ve 8-10 milyon doları bulacağı söylenen teberru hakkında ise hiçbir bilgi yok. Hakkında çeşitli iddialar ve şüpheler olan vakıf yönetiminin, Tokatlıyan’ın akıbetini topluma danışarak, şeffaf bir karar vermesi talep ediliyor.

SARKİS GÜREH 
sgureh@agos.com.tr

Agos’a ulaşan duyumlara göre, Tokatlıyan Han’ın Rusya merkezli, ABD’de, gayrımenkul, ulaşım ve sanayi alanlarında yatırımlar yapan ‘Antonio Organization’ adlı bir firmaya kiraya verilmesi için anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre, Tokatlıyan sözleşme tarihinden altı ay sonra, mevcut kiracıları tarafından boşaltılacak. 12 ayda bitirilmesi öngörülen bir onarım-yenileme çalışmasının sonunda ise, iş hanı, büyük bir otelcilik grubu tarafından otele dönüştürülecek. Bu konuda Hilton ve Hyatt gruplarının adının geçtiği öğrenildi. Onarım süresince vakfa aylık 150 bin dolar, onarımın ardından ise aylık 300 bin euro kira ödenecek.

İnternet sitesinde, kendisini Asya ve ABD’de yaptığı yatırımlarla, uluslararası alanda iddialı bir firma olarak tanıtan Antonio Organization’ın gayrimenkul alanındaki yatırımlarının 2 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor. Bugüne dek toplam 47 gayrimenkul yatırımı yaptığı söylenen firma, 17,8 milyon metrekare gayrimenkulü yönetiyor. Üç Horan yönetimi ile Antonio Organization arasında yapılan anlaşmanın doğru olup olmadığını, vakıf yönetimine bağlı emlak komisyonunun başkanı Jirayr Dağdevirenel ve vakıf yönetiminden Boğos Yılan’a sorduk.

Tokatlıyan Han’ın kiraya verilmesi için kurulan komisyonun başkanlığını yapan Dağdevirenel, Tokatlıyan’ın bir Rus firmasına kiralandığına dair bilgilerin doğru olmadığını söyledi. Dağdevirenel, komisyon olarak, vakfa gelen 30 kadar teklif dosyasının üzerinde çalıştıklarını ve en iyi teklifi içeren dört dosyayı vakıf yönetimine sunduklarını ifade etti. Bu dosyalar hakkında bilgi vermesinin mümkün olmadığını belirten Dağdevirenel, yetki ve sorumluluğun Üç Horan yönetiminde olduğunu söyledi. Vakfın yönetim kurulunun üyelerinden Boğos Yılan da, söz konusu teklifler üzerine çalışmaya başlamadıklarını ve şu ana dek herhangi bir firmayla sözleşme yapılmadığını belirtti.

Toplum bilgi istiyor

Tokatlıyan İş Hanı’yla ilgili görüşmelerde şu ana dek yönetim tarafından hiçbir bilgilendirme toplantısı yapılmadı. Yapılan görüşmelerde, 8-10 milyon dolarlara varan bir teberru meblağından söz ediliyor. Ancak bu paranın akıbeti belirsiz olacak gibi görünüyor. Daha önce, benzer büyük projelerde, vakıflar toplumu bilgilendirmek için çeşitli toplantılar yapıyor, toplumun önde gelenlerinin fikir ve önerilerini alıyordu. Üç Horan yönetimi ise, gazete ilanlarıyla böyle bir taahhütte bulunmasına rağmen, şu ana dek hiçbir açıklama yapmadı.

Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil’in geçtiğimiz haftalarda Agos aracılığıyla gündeme getirdiği, “Tokatlıyan Han’ı kendi imkânlarımızla restore edip kullanalım, bunu yapacak imkânlara artık sahibiz” önerisi hakkındaki sorumuzu da yanıtlayan Yılan, “Bu teklifi gerçekçi bulmuyorum. Tokatlıyan Han’ın otel olduğunu varsayalım. Biz otelin işletmesini birilerine vereceğiz, sonra başkası gelip başka birilerine verecek, bir kaos yaşanacak. Profesyonellerce yönetilmesi daha uygun olacaktır” dedi.

Hakkında, seçime hile karıştırmak da dahil olmak üzere pek çok iddia bulunan ve toplumun 603 üyesini evrakta sahtecilik suçlamasıyla mahkemeye verdiği için büyük tepki çeken Üç Horan yönetiminin, Tokatlıyan’ın geleceğine tek başına ve kapalı kapılar ardında karar vermesi tepki çekmeye devam ediyor.

Karagözyan Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil’in önerisine resmen yanıt vermeyen Üç Horan yönetimi, geçtiğimiz ay da, VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu tarafından, kira gelirlerinde yolsuzluk yapmakla suçlanmıştı.

Ermeni toplumunun tamamının yararına işlemesi gereken vakfın, hakkında bu kadar ciddi iddialar ve şüpheler varken kendi başına hareket etmesi etik bulunmuyor. Agos’a telefon, faks ve internet yoluyla ulaşan pek çok kişi, vakfın, Tokatlıyan’la ilgili kararı, bağımsız ve şeffaf bir komisyonuna bırakması gerektiğini söylüyor.

 

 

Kategoriler

Toplum Vakıflar