Arzruni konserleri Kütahya’da başlıyor

Ünlü piyanist Şahan Arzruni, Gomidas’ı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak için dev bir turneye hazırlanıyor. 25 şehirde gerçekleşecek konserler, Gomidas’ın yaşamöyküsünün izlerini takip edecek. İlk konser, Gomidas’ın doğum yeri Kütahya’da.

 

Arzruni ve İKSV Gomidas için el ele

Ünlü piyanist Şahan Arzruni, önümüzdeki aylarda düzenlenecek bir turneyle Gomidas’ı tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor. İstanbul’da, Anadolu’da, Ermenistan’da, Avrupa ve ABD’de toplam 25 kentte yapılacak konserler, Gomidas’ın yaşamöyküsünün izlerini takip edecek. Arzruni’nin büyük bir hayalini gerçeğe dönüştüren dev proje, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından organize ediliyor.

RAFFİ ŞİRVANYAN 
agos@agos.com.tr

Geçtiğimiz Aralık ayında Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan Gomidas albümüyle ses getiren Şahan Arzruni, bu günlerde yeni projesinin heyecanıyla harıl harıl çalışıyor. 1964’ten bu yana Amerika’da yaşayan deneyimli piyanist, resital ve oda müziği sanatçısı olarak elde ettiği ünün yanında, besteci, etnomüzikolog, eğitmen, yazar, yapımcı ve yönetmen olarak da tanınıyor. Albümde Gomidas’ın 1906-16 arasında yazdığı piyano eserlerine ve 1896-1899 yılları arasında Berlin’de öğrenci iken bestelediği eserlere yer veren Arzruni, en önemli Gomidas icracılarından biri olarak tanınıyor.

Arzruni, Türkiye’de geçmişle yüzleşme konusunda birçok önemli adım atıldığını belirterek, Ermeni kültürünü tanıtmak ve kültürler arasında köprüler kurmak için sanata önemli bir rol düştüğünü, uzun süredir bu sürece nasıl katkıda bulunabileceğini düşündüğünü söylüyor. 2010’da, Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nde 100 yıl sonra yapılan ilk dini ayin öncesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde verdiği resitalin kendisi açısından bu yolculuğun ilk adımı olduğunu ifade eden Arzruni, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın desteğiyle İKSV ile yollarının kesiştiğini ve vakfın Dış İlişkiler Direktörü Deniz Ova ile birlikte geliştirilen proje sayesinde Gomidas’ı hem Türkiye’de hem de dünyada yeniden gündeme getirecek olmaktan ötürü çok mutlu olduğunu ifade ediyor.

Turne kapsamında 2013 yılına kadar yaklaşık 25 konser düzenlenmesi öngörülüyor. İlk adım, Gomidas’ın doğum yeri olan Kütahya’da, 28 Haziran’da atılacak. Deneyimli piyanistin daha sonraki durakları ise Bursa, İzmir, Eskişehir, Van, Ankara ve İstanbul olacak. Van’daki konserin, Eylül ayında, Ahtamar’da ayinin yapılacağı Surp Haç Yortusu günlerinde olması planlanıyor. İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki resitalin tarihi ise 28 Ekim olacak.

Turnenin Türkiye ayağından sonra sıra Ermenistan’a gelecek. Yerevan ve Gümrü’de birer konser düzenlenecek. Arzruni, Gomidas Vartabed’in dini eğitimini aldığı Eçmiyadzin’deki Kevorkyan Semineri’nde vereceği konserin kendisi için çok önemli olduğunu söylüyor. Gürcistan’da ise Tiflis ve Batum’da birer konser olacak. Turneye Kiev ve Moskova’nın da eklenmesi gibi bir olasılık var. Sonraki durak ise Avrupa olacak. Gomidas’ın ayak izlerini takip eden konserler dizisi, onun Avrupa’da bulunduğu şehirlere taşınacak. Bu bağlamda, üniversite öğrenimini gördüğü Berlin, çalışmaları için bulunduğu Paris ve Venedik’te de konserler düzenlenecek. İsviçre’de de bir konser olacak ama Zürih ve Lozan arasındaki tercih henüz kesinleşmiş değil. Uygun şartlar oluşursa, Bulgaristan’ın Filibe kentinde de bir konser yapılması düşünülüyor.

Büyük turne daha sonra okyanus ötesine geçecek ve ABD’de, New York, Chicago, San Francisco, Los Angeles, Washington ve Houston’da binlerce sanatseverle buluşacak. Turne Kanada’da, muhtemelen Montreal’de verilecek konserle son bulacak.

Gomidas’ın kendi yaşamında özel bir yeri olduğunu anlatan Şahan Arzruni, İstanbul Konservatuvarı’ndan mezun olduğunda hocalarından Koharig Ğazarosyan’ın kendisine iki çok değerli hatıra hediye ettiğini, bunlardan birinin Gomidas’ın altı dans eserinin 1925’te Paris’te basılan notaları, diğerinin ise, Gomidas’ın Pangaltı’daki evinin çalışma odasında çekilmiş bir fotoğraf olduğunu, bu hatıraların kendisi için hazine değerinde olduğunu söyledi.

Arzruni, 40 yıldır Gomidas üzerine çalıştığını, onun eserlerini Türkiye’de tanıtma çabasında Kalan Müzik tarafından yayınlanan albümün çok önemli rol oynadığını ve bu işe inanarak destek veren iş adamı Dikran Gülmezgil’e şükran borçlu olduğunu ifade etti. ABD’de son teknolojik imkânlarla kaydedilen albümün Türkiye sanat çevrelerinde geniş kabul gördüğünü söyleyen piyanist, İKSV’nin de projeye bu albüm sayesinde ilgi duyduğunu anlattı.

Proje nedeniyle çok heyecanlı olduğunu söyleyen sanatçı, her ayrıntısıyla ilgilendiği turne sırasında kendisine Cihat Aşkın, Kevork Tavityan gibi sanatçıların da eşlik edeceğini, ayrıca sanatseverler için pek çok sürpriz hazırladığını belirtti.

JUILLIARD’DA ÖĞRENİM GÖRDÜ

İstanbul’da doğan Şahan Arzruni, Esayan ve Getronagan okullarında okudu. İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda Ferdi Statzer’le piyano, Raşit Abed’le harmoni çalıştı. 1964’te Amerika’ya gitti ve Kalust Gülbenkyan Vakfı’nın bursuyla Juilliard’da öğrenim gördü. Sascha Gorodnitzki ile piyano, Felix Galimir ile oda müziği, Joseph Bloch ile piyano repertuvarı çalıştı. New York Üniversitesi’nde doktora yaptı. Ermeni müzik kültürü ile ilgili çalışmalar yaptı. Geleneksel ile modernin kesişim noktalarında eserler icra ettiği çok sayıda albüm çıkardı. Üniversitelerde dersler verdi, akademik dergilerde makaleler yayımladı. Dünyanın pek çok önemli konser salonunda resitaller veren Arzruni’nun son albümü ‘Gomidas – Piyano için tüm eserleri’ 2011’in sonunda, Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı.