Tedirgin ama kararlı şiirler

Romanları, öyküleri ve gazete yazılarıyla geniş bir okur kitlesinin beğenisini kazanan Karin Karakaşlı’nın üçüncü şiir kitabı ‘İrtifa Kaybı’, Aras Yayıncılık etiketiyle okuyucuyla buluştu.

Eserlerinde kırılgan ve tedirgin ruh durumlarını ustaca ele alırken, insanın, hayatın getirdiği hoyratlıklar karşısında gösterdiği direnç ve yaşama sevincinden izler arayan Karin Karakaşlı, umut ışıltılarının her zaman ve her yerde olabileceğine dikkat çekiyor. Kimlikler, kadınlık halleri, cinsiyet meseleleri etrafında kurguladığı kitaplarıyla, her zaman kişisel olanın aynı zamanda politik olduğunu da gösteriyor. 

Karakaşlı’nın  Aras Yayıncılık’tan çıkan yeni şiir kitabı ‘İrtifa Kaybı’, “Martıların fosforlu göründüğü/ akşam saatlerini bilir misin?” dizeleriyle açılıyor; Galata Kulesi’ne ve onun şahsında eski İstanbul’a bir selam niteliğindeki ‘Galata’ şiiriyle devam ediyor.

Burada, önceki şiirlerinden farklı olarak daha sert, zıtlıkları daha keskin bir ruh evreninden ses veriyor Karakaşlı. Türkiye’nin yaşadığı gelgitlerin iç dünyalarımızda yarattığı dalgalanmaların haritasını çıkarırken kendi aynasına dönüyor; ama orada yalnız kendisinin değil, hepimizin yansımasını görüyor.

Şehrin ve doğanın, dolayısıyla hayatlarımızın dönüşüme tabi tutularak ellerimizden alınmaya çalışıldığı bir zaman diliminin şiirlerini yazıyor Karakaşlı. İşte bu yüzden, tıpkı önceki şiir kitaplarında olduğu gibi bizi çevreleyen dünyayı, aşkı, özlemi, yoklukları anlatsa da, ‘İrtifa Kaybı’nda daha gürültülü, daha asi, kaderle aşık atmak için ayağa kalkmış bir şairin sözlerini, dizelerini duyuyoruz.

Farklı türlerde verdiği eserlerle Türkiye’de 2000’li yılların en parlak kalemlerinden biri olarak dikkat çeken Karakaşlı, bu kez sesini, bir tür isyanla, bir başkaldırışla buluyor. Artık hayatın karşısına çıkardıklarını anlamlandırmaya çalışmakla yetinen genç kadından farklı bir hal görüyoruz onun şiirinde. İyinin ve güzelin yanında kötünün ve çirkinin de adını koyan ve onlara boyun eğmemeye kararlı bir hal...

Yılın gençlik romanı Karakaşlı’dan

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) düzenlediği Yılın Çocuk Kitapları 2014 yarışmasında, Karin Karakaşlı’nın Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan, ‘Dört Kozalak’ adlı kitabı Yılın Gençlik Romanı seçildi. Karakaşlı ödülünü, 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında 7 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek törenle alacak.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat



Yazar Hakkında