HDP’li vekillere kurşun

Silvan’daki 11 günlük ablukayı kırmak için dün kente giden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP’li vekiller İdris Baluken ve Ertuğrul Kürkçü’nün de olduğu HDP heyetine bugün otomatik silahlarla ateş açıldı. Biri ağır, beş kişi yaralanırken, 50’ye yakın gözaltı var. Nusaybin’de de saat 21.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Silvan’da 11 gündür devam eden çatışmaların yoğunlaştığı mahallelere dün gaz bombaları ve polisin müdahalesi nedeniyle giremeyen HDP heyetinin bugün aynı mahallelere girmeye çalışması üzerine, bu sefer otomatik silahlarla ateş açıldı. Üstün Güneş mermiyle yaralanıp hastaneye kaldırılırken, beş  kişi de gaz fişeği ve darp sonucu tedavi altına alındı.

Yüksekdağ: “Yaylım ateşine tutulduk”

Yaşananları imc tv’ye anlatan Figen Yüksekdağ, “Çok açık bir biçimde yaylım ateşine tutulduk. Mahalle dar olduğu için can kaybı yaşanmadı” diye konuştu.  Diyarbakır Caddesi üzerinden yürüyüşe geçen ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, çok sayıda HDP’li vekil ve sivil toplum örgütü temsilcisinin de bulunduğu kitle, Konak Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Konak Mahallesi’ne giren kitleye, özel harekat timleri ve askerler silahla ateş açtı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, imc tv’yle yaptığı telefon bağlantısında şunları söyledi: “Herhangi bir uyarı, temas söz konusu değildi. Çok açık bir biçimde yaylım ateşine tutulduk. Mahalle dar olduğu için can kaybı yaşanmadı. Kurşundan söz ediyorum, gaz bombası değil. Sivil insanları vekillerle birlikte pusuya düşürdüler. Alanın avantajında dolayı can kaybı yaşanmadı. Bir arkadaşımız ağır yaralı. Ateşi kimin açtığını göremedik. Mahallenin içine ilerledikten sonra karşımıza özel timler çıktı. Silahları bize doğrulttular. Aramızda gerilim ve tartışma yaşandı. Daha sonra asker, polis ve özel timler bize saldırdı.”

Davutoğlu: Kimse şov yapmasın

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğlen saatlerinde Başbakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında, Silvan’daki operasyonların devam edeceğini söyledi. Davutoğlu, Silvan’daki ablukaya yönelik tepkiler sürerken, “Kimse şov yapmasın” yorumunda bulundu ve “Türkiye’nin her santimetrekaresinde huzur geri gelene kadar bu mücadele sürecek” dedi.

Davutoğlu, “Biz Silvan ve  diğer bütün ilçelerimizde, ilimizde yerleşim merkezimizde huzur kesin olarak tesis edilene kadar bu çalışmaları sürdüreceğiz. Silvan’da da büyük ölçüde operasyonun tamamlandığını, tamamlanmakta olduğunu söyleyebiliriz. İnşallah gerek Silvanlı vatandaşlarım gerekse Türkiye’nin her yerindeki vatandaşlarımız kamu düzenini ve huzur ortamını en derinden hissedecek şekilde bu operasyonlar başarı ile tamamlanacak.”

Nusaybin’de de sokağa çıkma yasağı

Silvan’da çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı devam ederken, Nusaybin Kaymakamlığı da bugün saat 21.00'den itibaren ikinci bir emre kadar 15 mahallede "sokağa çıkma yasağı" ilan ettiğini duyurdu. Gerekçe olarak “İlçemizde artan terör olayları nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilebilmesi için 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili hükümleri gereğince belirtilen bölgelerde sivil vatandaşların zarar görmemesi” gösterildi. İlçede daha önce 1 Ekim'de başlayıp 6 gün süren ilk sokağa çıkma yasağı sırasında iki kişi öldürülmüştü. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında