Agos'un arşivinden: Cemaat milletvekili arayışında

TBMM, 26. dönem yasama yılına üç partiden üç Ermeni milletvekiliyle başladı. Agos'ta 6 Kasım 1998 tarihinde yayımlanan bir haberdeyse meclise Ermeni temsilci göndermenin önemi tartışılmış, bu haber manşet olmuştu.

Cemaat milletvekili arayışında*

Yaklaşan seçimlerle birlikte siyasi partilerden cemaate ciddi teklifler gelmesi bekleniyor. Cemaati temsil edebilecek bir milletvekilinin ülkeye ve cemaate sayısız yararı olacağı belirtiliyor.

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarıyla birlikte, 75 yıllık Cumhuriyet’e daha önce milletvekili, senatör ve devlet başkanı temsilcisi verebilmiş olan Ermeni cemaati, yaklaşan erken seçimler nedeniyle, uzun bir aradan sonra bir kez daha Meclis’e temsilci gönderebilmenin olanaklarını tartışıyor. Yaklaşan seçimlerle birlikte siyasi partilerden cemaate ciddi teklifler gelmesi bekleniyor.

Cumhuriyet tarihinde sırasıyla Münib Boya, Berç Keresteciyan, Andre Vahram, Zakar Tarver, Mıgırdiç Şellefyan milletvekili, Berç Turan senatör, Hermine Ağavni Kalustyan ise Devlet Başkanı Temsilcisi olarak Kurucu Meclis’te hizmet vermişlerdi.

Niçin gerek duyuluyor?

Cemaate şu sıralar gündemde olan “Ankara’ya milletvekili gönderme” arzusu son yıllarda ortaya çıkan ihtiyaçların dayatmasından kaynaklanıyor. Cemaatin Devlet’le doğrudan herhangi bir temas kolunun bulunmadığını belirten çevreler, Meclis’e girebilecek olan bir milletvekilinin bu görevi başarıyla yerine getirebileceğini savunuyorlar.

Ankara’ya gönderilebilecek bir Milletvekilinin, cemaatin özel sorunlarını, duygularını, beklentilerini, devlet katına taşımasının yanı sıra, ülke sorunları hakkında cemaatin katkılarını sunabileceği vurguluyorlar.

Cemaatin seçmen sayısı

Ermeni cemaatinin Mayıs 1997 Vakıf seçimlerinde hazırlanan ve 18 yaşın dahil edilmediği seçmen listesi kayıtlarına göre, cemaatin 50 binin üzerindeki seçmen sayısı İstanbul’da bulunuyor. Listeye göre Bakırköy, Yeşilköy ilçesinde 13 bin beşyüz, Fatih, Kumkapı ve Samatya bölgesinde 8 bin, Şişli, Feriköy ve Kurtuluş bölgelerinde 15 bin, Kadıköy, Üsküdar ve Adalar bölgelerinde 10 bin diğer ilçelerde de 5 bin civarında seçmen bulunuyor.

*Bu yazı 6 Kasım 1998’de Agos Gazetesinde yayınlanmıştır. 

Kategoriler

Dosya



Yazar Hakkında