ABD kara listeye aldı, Türkiye yedi buçuk yıl ceza verdi

G20 Zirvesi’nden birkaç gün önce ABD tarafından kara listeye alınan Magomed Abdurrahmanov, Türkiye'de işlediği cinayetlerden ötürü değil, sadece örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargıladı.

Magomed Abdurrahmanov, Suriye’de El Kaide sonrasında IŞİD’le bağlantılı Kafkaslardan gelen cihatçı militanların kurduğu bir örgütün liderlerinden. Dağıstanlı Abdurrahmanov’un, Suriye’de 22 Nisan 2013’te Antakya Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in kaçırılması ve bazı Hıristiyan din adamlarının kafasının kesilerek öldürülmesinden sorumlu olduğu iddia ediliyor. Hıristiyan bir din adamının kafasının kesilerek öldürüldüğü görüntülerde de yer alıyor.  Abdurrahmanov, G20 Zirvesi’nden birkaç gün önce ABD tarafından kara listeye alındı. 

Magomed Abdurrahmanov, 4 Temmuz 2013’te Konya’da polis tarafından yakalandı ve Türkiye’de yargılandı. Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanması, yaklaşık iki yıl sürdü. 16 Haziran 2015’te mahkeme, Abdurrahmanov’u yedi buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı. Türkiye, ABD’nin kara listeye aldığı Abdurrahmanov’u, işlediği cinayetlerden ötürü değil, sadece örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargıladı.

Türkiye bize yardım etti

Abdurrahmanov, Türkiye’de yakalandıktan sonra Emniyet’te verdiği ifadesinde, Hıristiyan din adamlarını öldürdüğünü kabul etse de, mahkemede cinayetleri reddetti. Abdurrahmanov, mahkemedeki ifadesinde, Muhacirin grubu üyesi olduğunu, Suriye’de Esad askerlerine karşı savaştıklarını ve Türkiye’nin kendilerine yardım ettiğini, Türkiye istihbaratıyla devamlı iletişim halinde olduklarını söyledi. Mahkemede “Eğer Hıristiyan din adamlarını öldürüyor olsaydık, Türkiye bize yardım etmezdi” dedi.

Kafa kesenler içinde o da var

Hırisityan din adamlarının kafalarının kesildiği görüntü, 28 Haziran 2013’te internette yer aldı. Emniyet, görüntülerle ilgili inceleme yaptı. Yaptığı incelemede, Abdurrahmanov’un kafa kesen kişi olduğununa dair verilere ulaştı. Bir başka din adamının kafasını kesilmesine de yardım ettiği tespit edildi.

Abdurrahmanov yakalandığında, yanında Hıristiyan din adamlarının kafasının kesildiği görüntülerde giydiği kıyafetler de bulunmuştu. Ayrıca, Abdurrahmanov’un yakalanması sırasında ele geçirilen bıçakla ilgili Emniyet tarafından yapılan incelemede, bıçağın kafa kesilen bıçakla benzerlik taşıdığı belirlendi.

Aynı davada yargılanan Ahmad Ramazanov, Abdurrahmanov’un örgüt içinde emir olduğunu ve silahlı eğitim verdiğini söyledi.

Rus İnterpolü, mahkemeye gönderdiği yazıda, Abdurrahmanov’un evinde yapılan aramada çok sayıda silah ve patlayıcının ele geçirildiğini bildirdi.

Adalet Bakanlığı: ‘Türkiye zarar görmedi’

Mahkeme, yargılama sırasında, Abdurrahmanov’un yabancı uyruklu olmasından dolayı Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak, din adamlarının öldürülmesi suçuyla ilgili Türkiye’nin zarar görüp görmediğini sordu ve yargılama izni istedi. Bakanlık, mahkemeye gönderdiği yazıda, Türkiye’nin suçtan zarar gören taraf olmadığını belirtti. Mahkeme de din adamlarının öldürülmesiyle ilgili filli olarak delil toplama imkânı olmadığı ve yasal olarak soruşturma izni olmadığı gerekçesiyle, soruşturma yapmadı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.