Selendi Davası'nda zaman aşımı tehlikesi

Manisa’nın Selendi ilçesindeki Romanların evlerinin, çadırlarının yakılması ve ilçeden sürülmeleriyle ilgili davanın bugün görülen 21. duruşmasında karar çıkması bekleniyordu. Ancak 20 sanığın vekilliğini yürüten avukatın davadan çekilmesi nedeniyle mahkeme durumun sanıklara tebliğ edilmesine ve duruşmanın 23 Aralık tarihine ertelenmesine karar verdi.

Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen Selendi davasında 80 sanık “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılamak”, “kamu malına zarar vermek”, “mala zarar vermek”, “silahla tehdit” ve “Gösteri ve Toplantı Yürüyüş Kanunu’na muhalefet” suçlarından yargılanıyor.

Avukat davadan çekildi

Bugün görülen duruşmada davanın müdahili olan Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal da söz aldı. Tutal, Selendi’de mağdur olan 21 aileyle görüşerek hazırladıkları ve bir önceki duruşmada mahkemeye sundukları sosyo-ekonomik durum raporuna atıf yaparak, “Selendi’den sürülen aileler psikolojik ve sosyolojik olarak iyi durumda değiller. Bu dava bundan sonra örnek teşkil etmesi açısından da çok önemli. Bu nedenle sanıkların ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılamak’ suçunun üst sınırından cezalandırılmalarını talep ediyorum” dedi.

Karar çıkması beklenen duruşmada 20 sanığın vekilliğini yürüten avukatın davadan çekilmesi nedeniyle mahkeme durumun sanıklara tebliğ edilmesi gerektiğine ve bu nedenle duruşmanın 23 Aralık tarihine ertelenmesine karar verdi.

Zaman aşımına uğratmak için taktik

Davayı değerlendiren Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal, oyalama taktiği uygulandığını belirterek “Normal şartlarda bu duruşmada karar çıkması bekleniyordu. Ancak avukatın çekilmesi nedeniyle duruşma ertelendi. Bunun, sanıkların davayı zamanaşımına uğratarak cezasızlıktan faydalanmak için başvurdukları bir taktik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Davanın Ocak ayı içinde zamanaşımına uğrayacağını kaydeden Tutal, geçen ay İznik’te Romanlara yönelik linç girişimiyle ilgili davanın cezasızlıkla sonuçlanarak tüm sanıkların beraat ettiğini hatırlattı. Tutal, Selendi davasında da ceza çıkmaması halinde Romanlara karşı linç girişimlerinin tekrarlanabileceğine dair kaygı duyduğunu sözlerine ekledi.



Yazar Hakkında