Tahir Elçi uğurlanıyor: "Onu faili meçhuller ordusu karşılayacak"

Katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi son yolculuğuna uğurlanıyor. Uğurlama töreninde eşi Türkan Elçi konuştu: "Onu faili meçhuller ordusu karşılayacak."

Dün katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 'Em te ji bîr nakin, Seni unutmayacağız' sloganıyla uğurlanıyor.

Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önündeki tören sona erdi. Binlerce kişi Yenişehir Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. 

Elçi'yi devletsizlik öldürdü 

Törende, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuştu.

"Barış, kardeşlik, demokrasi uğruna adanmış bir ömür böylesi bir dönemde herhalde yumuşak yatakta son bulmayacaktı."

"Önemli olan nasıl yaşadığınızdır. Elçi son saniyeye kadar barışı ağzından eksik etmedi."

"Sokaklarda çok acı gördük, her gün cenaze kaldırdık, morg cenaze kapılarında büyüdük. Ama bunu kader olarak görmedik. Buraya barış gelecek elbet. Bunu göreceğiz."

"Biz sadece topraklarımızda özgür yaşamak istedik. Kan istemedik savaş istemedik."

"Gerçekleri konuşanlara yaşam hakkı tanımıyorlar. Gerçekler acıdır."

"Tahir Elçi gerçekleri konuşmanın bedeli olacağını biliyordu. Yatağında yastığında ölmeyeceğini bilenlerdendi. Bizler çocuklarımız torunlarımız yataklarında rahat ölsünler diye canımızı ortaya koyduk. Bizi bu şekilde korkutacaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar."

"Elçiyi gittiği yerde binlerce faili belli karşılayacak. Bugün Türküyle Kürdüyle yüzbinler arkandan ağıt yakıyor. Gözün arkada kalmasın."

"Bu cinayetin aydınlanacağından şüphemiz var. Bu devlet hiçbir zaman hepimizin devleti olmadı."

"Tahir'i devlet değil, devletsizlik öldürdü. Ankara'da bu acıyı hissetmeyen devlet var. Acıda bile ortaklaşamayan toplumu nasıl bir arada tutabilirsiniz."

"Biz özgürlük kervanını varması gereken yere vardırana kadar ortak mücadeleyi büyüteceğiz. Gözün arkada kalmasın Tahir Elçi; böyle olmasını istemezdik."

"Kolay değil ama bugünler de geçecek. Bütün acılar bu topraklarda Newroz ruhuyla çiçeğe duracak."


Geldiğim yerde hepi topu bir avuç güvercin vardı

Törende Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi konuştu:

"Onu faili meçhuller ordusu karşılayacak. Kendini her zamanki gibi nezaketle tanıtmaya çalışırken onlar da 'seni bütün faili meçhuller bütün alem tanır. Senin bize bir ömür hakkın geçti. Biz seni buradan izledik, bizim gibi faili meçhullere bir ömür adadın' diyecekler. Ona soracaklar 'sen geldin kaldı mı senin gibi kınalı güvercinler.' Tahir Elçi'nin o zaman gülümseyen yüzüne bir akşam inecek 'valla ne diyeyim geldiğim yerde hepi topu bir avuç güvercin vardı. Kartallar, şahinler leş kargalara kol geziyordu' diyecek. Ona diyecekler 'sen bizi savundun ya seni kim savunacak.' 'Arkamda eşim var, benim gibi düşünen arkadaşlarım var' bir de diyecek ki bugün dilekçe verdim yurt dışına çıkış yasağım kalktı artık özgürüm, kıtaları, denizleri fersah fersah gezebilirim. Hakkımda açılan duruşma ileriki tarihe ertelenmiş olsa da hakkımı savunmak için hazır bulunacağım. Bütün faili meçhuller onu bağırlarına basacak minnetle ağırlayacak."

"Dört Ayaklı Minare'nin en tepesine konacağım, tarih anlayacak beni. Kirli medya, beni tehdit eden televizyonlar, beni hedef gösteren gazeteler hoşçakalın. Beni anlamayanlar, beni anlamak istemeyenler dudak bükünler hoşçakalın, Geçtiğim işkence tezgahları hoşçakalın. Sahillere vurulmuş bebekler hoşçakalın. Faili meçhullerin yetimleri hoşçakalın. Beni sevenler, destekleyenler hoşçakalın. Çocuklarım, eşim hoşçakalın."

Korku duvarı aşıldı

Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı da şunları dile getirdi:

“Her ölüm bizim için aynı derinliktedir. Son altı aydır hemen her gün bu halk cenaze kaldırıyor.

“Devrimci bir insanın son yolculuğu için buradayız. Bizler için bundan sonra yük daha ağırdır.

“1990’larda Tahir Elçi’yle birlikte nerede haksızlık varsa direndik.

“Bu coğrafyada kimse artık korku duvarıyla engellenemez. Bu halk zindanları, ölüm korkularını aştı. Bu halk artık özgürce yaşıyor.

“Elçi bize onurlu mücadele geleneği bıraktı. Mücadelesinin bayrağını sonuna kadar dalgalandıracağız.” 

Dink ve Anter gibi katledildi 

Abisi Ahmet Elçi ise Tahir Elçi'nin Hrant Dink, Musa Anter gibi bütün aydınlar gibi katledildiğini söyledi. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Kürt aydın ve bilgelerinin devlet tarafından hedef gösterilerek katledildiğini vurgulayan Ahmet Elçi, "Sömürgeciler bilsinler, Kürt halkı özgürlüğe kadar direnecek. Tahir özgürdür, onun yürüyüşü özgürdür. Yürüyüşümüz düşmedi hiçbir zaman, kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Kürt halkı, Diyarbakır halkı, Botan halkı, tüm Kürdistan dirensin. Dostlarımız Ermeniler, Süryaniler, Sosyalistler dirensinler, birlik olalım. Kardeşim ölmedi, Kürt halkı Ortadoğu halkları dirensin, özgür olsun" dedi. 

Hepimiz barış için yaptıklarına şahidiz 

Elçi'nin cenazesi Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önüne getirildi. Elçi için binlerce kişinin katıldığı tören düzenlenidi. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, törende konuşma yaptı.

"Baro başkanımız siyasal lince maruz bırakıldı. Bu linç kampanyasına karşı, 'Sizin JİTEM'ci ağababalarınızdan korkmadım. Sizden mi korakacağım?' demişti. Hakkında hukuk dışı bir şekilde soruşturma açıldı. Hukuksuz olarak makamında geceyarısı gözaltına alındı ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Onun katledilmesinde linç kampanyası yürüten aktörlerin payı unutulmamalı. Yine katledildikten sonra daha otopsi raporu çıkmadan Ankara'da yapılan alalacele yorumlar katiller hakkındı ipucu veren yorumlardır" 

"Hepimiz barış için söylediklerine yaptıklarına şahidiz. JİTEM'ci ağababalar senden önce yüzlerce gibi seni de katletti. Ama bilsinler ki bizim için ölümsüzleştin. Gözün arkada kalmasın. Bu gün sana sıkılan kurşun Kürt avukatlar olarak hepimize sıkılmıştır. Söz veriyoruz. Kürt avukatlar olarak sana söz veriyoruz. Kürt halkını savunmasız bırakmayacağız. Tarihimize kültürümüze sahip çıkacağız. Elinden düşürmediğin insan hakları ve hukuka sadık kalacağız. Mekanın cennet olsun. Işıklar içinde uyu." 

Elçi’nin cenazesini sabah saatlerinde hastane morgundan alan sevenleri,  'Em te ji bîr nakin, Seni unutmayacağızpankartıyla yürüyüşe geçti.

Meslektaşları en öndeydi 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin cenazesi sabah saatlerinde Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi morgunun önünde toplanan yakınları, meslektaşları ve sevenleri tarafından teslim alındı.

Elçi'nin meslektaşlarının omuzları üzerinden morgdan çıkarılan cenazesi, Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önüne doğru yola çıkarıldı.

HDP'li vekiller, baro başkanları ve kurum yöneticilerinin kortejin en önünde yer alıyor. 

Yürüyüşte Tahir Elçi'nin posterlerini taşırken, Elçi'nin tabutunun üzerine Diyarbakır Barosu flaması serildi.

Binlerce kişi de cenaze töreninin yapılacağı Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bekliyor.

Anıtın önünde yapılacak törende, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı'nın birer konuşma yapması bekleniyor. 

Saat 11.00’da Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılacak törenle son yolculuğuna uğurlanacak olan Elçi, merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Elçi için Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda da taziye çadırı kurulacak.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında