Demirtaş-Lavrov görüşmesinde diplomasi mesajı

Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ikili görüşmesi gerçekleşti.

Lavrov ve Demirtaş, ikili görüşmeye başlamaları öncesinde basına açıklama yaptı. Demirtaş, Türkiye ile Rusya arasında çok kritik bir gündemin yaşandığı dönemde bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, Türkiye Rusya tarihi ilişkilerine çok önem verdiklerini dile getirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşme öncesi basına açıklama yapan Lavrov, Moskova yönetiminin HDP'nin Suriye konusundaki değerlendirmelerini dikkate alacaklarını söyledi.

IŞİD'e karşı güç birliği 

Ülkesinin, karada IŞİD'e karşı savaşan güçlerle aktif olarak işbirliği yapmaya hazır olduğunu da belirten Lavrov, bunlara Kürt güçlerin de dahil olduğunu vurguladı.

Lavrov ayrıca, Rusya uçağının 24 Kasım sabahı Suriye sınırında düşürülmesi konusuna da değindi. Bu olay sonrası iki ülke arasında gerilen ilişkileri değerlendirirken: “Mevcut Türk hükümetinin 'planlanmış eylemi' Rusya'nın Türkiye halkıyla olan ilişkileri etkilemedi” dedi.

Demirtaş'tan 'diplomasi' vurgusu 

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Demirtaş da Rusya uçağının düşürülmesinin yanlış olduğunu ifade ederek diplomatik kanalları kapatmamak gerektiğini söyledi, "Bu krizin iki halka yansımaması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Şimdi bu durumdan çıkış yolları aramalıyız" dedi.

Demirtaş, Türkiye-Rusya ilişkileri ve HDP'nin bu konudaki politikası hakkında şu açıklamayı yaptı: "Biz ülkemizde çoğulcu demokrasiyi; bütün kültürlerin, inançların ve kimliklerin bir arada yaşayabileceği özgür bir toplumu birlikte var etmek için mücadele eden bir siyasi partiyiz. Hem ülkemizin içinde toplumsal barış hem de komşularımızla ve bölgede barış içinde yaşamayı büyük bir ilkesel duruşla savunuyoruz. Bu çerçevede Türkiye-Rusya tarihi ilişkilerine çok önem veriyoruz. Bu ilişkinin bu dönemde bir zorluk yaşıyor olmasından da üzüntü duyuyoruz. Doğrusu Türkiye'deki bir muhalefet partisi olarak dış politika anlayışımızda gerilime dayalı veya gerilim üzerinden politika üretmeye dayalı bir çizgiyi benimsemediğimizi hep belirttik." 

Görüşme sonrası ANF'ye konuşan Demirtaş, "Bu krizin siyasi, ekonomik olarak, yine Ortadoğu'daki alanlara yansımaları var. Biz de HDP olarak yaşanan bu krizin, Türkiye pasaportu taşıyan öğrenci, işçi, yatırımcılara olumsuz yansımaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu, Dışişleri Bakanı ile paylaştık" dedi.

Özyönetim açıklamalarıyla ilgili de konuşan Demirtaş, "Kürt halkının öz yönetim talebi meşru bir talep olarak kendini ortaya koyarken, AKP'nin de sert bir müdahalesi; tankların, kara kuvvetlerinin, ordunun da devreye girdiği sindirme, irade kırma, katliam politikası yürütülüyor. Bu konuya ilişkin de Türkiye'de Kürt halkının kendi öz yönetim statüsüyle var olma talebini bütün dünya toplumunca görülmesi taraftarıyız. Muhataplarımızla bunları da paylaşıyoruz" diye kaydetti.

"Kürt varlığının tanınması barış için kilit noktada"

Demirtaş, Suriye'deki gelişmelere de değinerek, şöyle konuştu:

"Suriye'de Kürt halkı da IŞİD barbarlığına karşı en kahramanca direnişi ortaya koyuyor. Dolayısıyla Suriye'nin geleceğinin şekillenmesinde Kürt halkının, oradaki Kürt güçlerinin varlığının tanınması, Suriye'deki sorunun çözümü ve Ortadoğu barışı için de kilit noktadadır.

Gelecek yüzyılda Kürtler, artık Ortadoğu'da önemli aktör olacaklar ve kimse Kürtlere taktik ilişki, kullanma ilişkisi, Kürt kartı açısından bakmamalıdır. Bu bakış açısı değişmelidir. Kürtler bunu kabul de etmez. Kürtler yeni yüzyılda büyük bir siyasi, demokrasi gücü olacak. Aslında bölge halklarının bir arada yaşayabileceği, mezhep, kimlik çatışmalarının da çözülebileceği üçüncü yolu öneren bir güç olarak Kürtler, yeniden tarih sahnesine çıkıyor. Uluslararası güçlerin de bütün bu gerçeklikleri görerek Kürtlerle ilişkilenmesi, politikalarını oluşturması gerekiyor. Bunları gittiğimiz her yerde açıklıkla anlatıyoruz." 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında