Demirtaş: Ölü Kürt'ten bile korkuyorsunuz

Bugün Meclis'te yemin ettikten sonra basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Siz bizim cenazelerimizden korkuyorsunuz. Eskiden en iyi Kürt ölü Kürt'tü, şimdi ölü Kürt'ten de korkuyorsunuz” diye konuştu.

17 Kasım’da Meclis'te yapılan yemin törenine sağlık problemi yüzenden katılamayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Meclis’te yemin etti. Yemin töreninden sonra basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, “Siz bizim cenazelerimizden korkuyorsunuz. Eskiden en iyi Kürt ölü Kürt'tü, şimdi ölü Kürt'ten de korkuyorsunuz” diye konuştu.

Demirtaş’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

“Yarın başlayacak DTK Kongresinde, yaşanan ölümleri saldırıları değerlendireceğiz. Hem de özerkliğe yönelik bir tartışma yürüteceğiz. Bu konu ilk kez tartıştığımız bir konu değil. 2007'de parti programına aldık o günden beri tartışıyoruz, bu konudaki görüş ve önerileri ele alıyoruz. Bunun nasıl uygulanabileceğine bunun bir anayasa sürecine nasıl dahil edileceğini tartışacağız, sonuçlarını paylaşacağız.

Şok etmiyor, yaralıyor

Bir yandan da 4 ilçeden her gün ağır ihlal haberleri gelmeye devam ediyor. AKP'nin insanın kanını donduran ihlaller yapması beni şaşırtmıyor, şok olmuyorum, bunları daha önce gördük, yaşadık. Demokrasi, insan haklarına saygı duymadıklarını gördük. Bizi şaşırtmıyor, şok etmiyor ama hepimizi derinden sarsıyor ve yaralıyor. Ölümlerin bu kadar normalleştirilmeye çalışılması, PKK'lisinin, askerin, kadın, genç, çocukların ölüp gitmesi hepimizi kahrediyor. Yoksa AKP'nin yaptıkları şahsen beni şaşırtmıyor. Demokrasiye inanmış bir iktidar olsaydı şu an yaptıkları bizi şaşırtıyor olabilirdi. Fakat bunlar kendileri dışında ve kendilerine biat etmiş olanlar dışında hiç kimseye yaşam hakkı tanımıyorlar. Muhalif hiçbir sese ve renge tahammülleri yok, bir an önce ezme politikası uyguluyorlar.

Cenazeler alınamıyor

Taybet İnan 8 gün önce Silopi'de keskin nişancı güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. 8 gündür cenazesi sokaktaydı. Bugün cenazesi alınabildi. Cenazesini almaya giden eşi, akrabaları da keskin nişancılar tarafından yaralandı. Bunlar filme konu olsa bunu izlediğimizde insanlığımızdan utanırız. Ama bunları anlattığımızda şu dakikada bile aynı dram yaşanıyor. Biz siyasetçiyiz ama her şeyden önce insanız. Siyasi istikbalimizden daha önemli bir şey var, o da insan olmamızdır. Kardeşiz ama bu ülkenin bir ilçesinde, sırf bize oy verdikleri için, Kürt oldukları için, AKP Kürdü olmadıkları ve biat etmedikleri için, insanlar cenazelerini alamıyor.

Ölüden ne istiyorsunuz?

AKP'de insani duyarlılığını yitirmemiş kimse yok muydu? Bugün cenaze ancak evin içine alınabildi, defin edilemiyor. Bu tankları topları öldürmeyi anlıyoruz ama bir ölüden ne istiyorsunuz? Ne elde etmek istediniz? Davutoğlu'ndan cevap bekliyoruz. En  vahşi savaşlarda bile savaşanlar ateşkes ilan ederler, cenazeler alınabilsin diye. Kendine Müslümanım diyen kendinden başka herkesi İslam dışı kabul eden, 13-14 yıldır İslam'ı bir araç gibi kullanıp bunun rantını yiyen bir hükümet, bir cenazeye nasıl bir beklenti ile işkence ve zulüm içine girer?

Ne ektiğinizin farkında mısınız?

Bunlar unutulacak şeyler değil. Bunu herkesin iyi bilmesi lazım. Elbet bir gün bu savaş bitecek, barikatlar ortadan kalkacak, tanklar toplar oradan çıkacak. Ama bunu yapanlar unutmayın, toplum bunu kolay kolay unutmaz. 1915'te yapılanlar unutuldu mu? Şimdi Silopi'nin, Cizre'nin çocukları bunları unutacak mı? Ne ektiğinizin farkında mısınız? Madem bu kadar güç var elinizde neden bir kadının cenazesinden bu kadar korkuyorsunuz?

Ertürk Yöndem bile utanırdı

AKP yüzde 49.5 değil, yüzde 99.5 oy da alsa ahlaksızdır, insan değerlerini yitirmiş bir yönetimdir, hiç bir evrensel ve insani değere saygı duymayan çukurlaşmış bir anlayış tarafından yönetilen bir hükümettir. Maalesef ülkenin durumu budur. Sorunların çözümünde anlaşamasak bile insani değerlerde keşke anlaşabilseydik. Hükümet bu noktada sınırları çoktan aşmış durumda. Camilere, mezarlıklara saldırıdan sonra kendilerine bağlı tetikçi medya da bunların başkaları tarafından PKK tarafından yapıldığı yalanını yayarak bu suça ortak oluyorlar. Ertürk Yöndem yaşasaydı utanırdı. Ülkeyi yönetenler siyasetçi değil, onların medyası da medya medya değil, tetikçidir. Siz bizim cenazelerimizden korkuyorsunuz. Eskiden en iyi Kürt ölü Kürt'tü, şimdi ölü Kürt'ten de korkuyorsunuz.

Rusya gezisi

Hükümetin kendisine yönelik "ihanet" suçlamasının hatırlatılması üzerine de, “Rusya uçağı düşürülürken muhalefet olarak bilgimiz yoktu sonrasında da bilgilendirilmedik. Bu konuda ortak bir kararımız da yoktu. 'Hükümet bir gün ne amaçla yaptığı beli olmayan bir uçak düşürürse arkasında duracağız' diye bir sözümüz de yok. Tam olarak neyle ihanet etmiş olduk?

 



Yazar Hakkında