Kongre üyelerinden Obama’ya: ‘IŞİD şiddeti soykırım sayılsın’

30 kongre üyesi, Ortadoğu’da Hıristiyanlar ve diğer etnik gruplara yönelik IŞİD saldırılarının ABD Kongresi tarafından ‘soykırım’ olarak tanımlanması için Obama yönetimine çağrıda bulundu.

Armenian Weekly’nin haberine göre, 23 Aralık’ta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderilen metinde, Obama yönetiminin, IŞİD şiddetine yönelik olarak kullanacağı olası bir soykırım tanımını sadece Ezidilerle sınırlı tutacağının konuşulduğundan bahsediyor ve Ortadoğu’da yaşayan diğer dinî ve etnik gruplara yönelik saldırıların da soykırım olarak tanımlanmasına yönelik çağrıda bulunuluyor. 

Senato Dış İlişkiler Komitesi Genel Başkanı Ed Royce’un öncülüğünde imzalanan metinde, “IŞİD’in Ezidilere yönelik vahşiliğini göz ardı etmek mümkün olmasa da, bölgedeki diğer azınlık gruplara yönelen benzer şiddet eylemlerini göz ardı etmenin yanlış olacağı” vurgulanıyor. Çağrı metninde, ABD İnanç Özgürlüğü Komisyonu’nun (USCIRF) ABD hükümetine yönelik yaptığı, Irak ve Suriye’deki Hıristiyan, Ezidi, Şii, Türkmen ve Şabak topluluklarının soykırım kurbanı olarak tanımlanmasına yönelik çağrısı da hatırlatılıyor.

Kongre üyelerinin parlamentoya sunduğu çağrı metni, soykırım uzmanları ve aralarında ABD Ermenileri Ulusal Komitesi’nin de (ANCA) bulunduğu sivil toplum örgütlerinin uzun süredir devam eden kampanyaları sonucu hazırlandı.

Bugün yaşananlar ‘deja vu’

LA Daily News’e çağrı metninin önemiyle ilgili bir açıklama yapan ANCA Batı Bölgesi Başkanı Nora Hovsepian, Hıristiyanlara yönelik IŞİD şiddetinin neden soykırım sayılması gerektiğini şöyle anlatmıştı: “Bugün Ortadoğu’da yaşananlar bir ‘deja vu’ gibi. Bunun bugün yaşanmasının nedeni, 100 yıl önce de yaşanmış ve Türkiye’nin hesap verme sorumluluğu olmadan yakasını kurtarmış olması. Hıristiyanlara ve diğer azınlıklara yönelik IŞİD şiddetinin soykırım olarak kabul edilmesi gerekiyor.”

Azınlık gruplarıyla ilgili konuşan sivil toplum örgütleri, ABD yönetiminin bugün devam eden şiddet eylemlerini soykırım olarak kabul etmemesinin, gelecekte hükümetin sırtına büyük bir yük getireceği görüşünde. Armenian Weekly’ye konuşan, George Mason Üniversitesi’nde soykırım üzerine çalışmaları yapan Dr. Greg Stanton, BM’nin soykırım tanımının IŞİD’in Hıristiyanlara yönelik katliamları için de kullanılmasının neden önemli olduğunu, şu sözlerle anlatıyor: “Soykırım, ‘insanlığa karşı suç’, ‘savaş suçu’, ‘etnik temizlik’ gibi tanımlardan çok daha güçlü bir kavram. Bosna, Ruanda, Kosova ve Darfur soykırımları araştırmalarımızda gördük ki, ‘etnik temizlik’ ifadesi kullanıldığı sürece, yaşananları durdurmak için etkin bir güç devreye girmiyor. BM’nin ‘soykırım olmadı’ dediği Darfur dışındaki olaylarda yaşananlar, soykırım olarak resmen tanımladıktan sonra harekete geçildi ve ölümler son buldu.”

Habere göre, ABD Kongre üyeleri bugüne kadar Hıristiyanlar, Ezidiler ve diğer azınlık gruplara yönelik IŞİD saldırılarının soykırım sayılması için pek çok yasa teklifi sundu; fakat bu teklifler, henüz Senato’nun önüne gelmedi. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında