Papaz Lepsisus-Enver Paşa görüşmesi Avrupa Konseyi’nde

Enver Paşa ile Alman Papaz Johannes Lepsius arasında gerçekleşen tarihi görüşmeyi konu edinen kısa film ‘Homo Politicus’, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde gösterilecek.

1915 Ağustos’unda, Ermenilere yönelik Soykırımın başlangıç günlerinde, Enver Paşa ile Alman Papaz Johannes Lepsius arasında gerçekleşen tarihi görüşmeyi konu edinen kısa film ‘Homo Politicus’, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne davet edildi. 

27 Ocak’ta gerçekleşecek gösterimde filmin yönetmeni Hacı Orman ile yapımcısı Songül Özbakır birer konuşma yapacak. Saat 13.00’te yapılacak gösterimin ardından Avrupa Birleşik Sol Grubu’ndan, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma yapacak.

Geçtiğimiz yıl çekilen ve şu ana kadar Türkiye, Ermenistan, ABD, Kanada, Bulgaristan, Almanya, İsviçre gibi ülkelerde gösterilen 20 dakikalık filmed Lepsius rolünde Alman oyuncu Peter Van Strombeck Enver Paşa rolünde Türkiye kökenli Alman oyuncu Mehmet Yılmaz yer alıyor. Proje aşamasındayken Ermenistan Türkiye Sinema Platformu tarafından Yerevan’da düzenlenen atölyede mansiyon kazanan film, başta Alman yazar Franz Werfel olmak üzere, dönemin Alman ve Amerikalı tanıklarının bugün arşivlerde yer alan yazılı anlatımları, Enver Paşa’nın mektupları ve Talat Paşa’nın anıları gibi temel kaynaklara dayandırılıyor. 

Yönetmen Hacı Orman, 'Homo Politicus''u anlatıyor: Bir iktidarla bir çaresizin çatışması




Yazar Hakkında