CHP heyeti: ‘Bölgede savaş hukuku dahi uygulanmıyor’

22 Ocak’ta 100 kişilik bir heyetle Diyarbakır’a giden CHP’li heyetten İstanbul milletvekili Selina Doğan, yaptığı değerlendirmede insanların yaşam hakkının korunmadığına, cenazelerin günlerce sokakta bekletildiğine, hayvanlara yem edildiğine vurgu yaparak, “bölgede savaş hukuku dahi uygulanmıyor” diye konuştu.

Sur ilçesinde günlerdir süren imha saldırılarının yarattığı tahribatı yerinde incelemek amacıyla kente gelen CHP'li heyet, ana akım medyanın kamuoyunu yanlış yönlendirdiğine, bölgede halka karşı açık bir katliam yaşandığına dikkat çekti. Heyette yer alan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, bölgede savaş hukukunun dahi uygulanmadığını söyledi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bugün 56. gününe giren sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların yarattığı tahribatı incelemek için 22 Ocak’ta Diyarbakır’a giden 100 kişilik CHP heyetinden CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan yaptığı değerlendirmede, “bölgede savaş hukukunun dahi uygulanmadığı”nı söyledi.

Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre insanların artık Türkiye'ye olan aidiyet bağlarının koptuğu bir noktada olduklarının altını çizen Doğan, bu bağın daha fazla kopmaması için partilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Bunun sadece bölgedeki halkın zararına değil, Türkiye'de yaşayan tüm kesimlerin zararına olacağını ve artık demokratik taleplerin tartışılması gerektiğine işaret eden Doğan, “Demokratik kurumları işler hale getirecek, insanların kültürel haklarının korunmasını sağlayacak, ifade özgürlüğünün önünü açacak, anadilde eğitime erişim hakkının önünü açacak her türlü yasal düzenleme konusunda CHP tartışmaya desteğini sunmaya hazırdır” diye konuştu.

'Bölgeye uluslararası bir gözlemci heyet gelmeli'

Uluslararası kamuoyunun bölgede yaşananlara dönük gözlemci bir heyet göndermesini ve burada yaşananları raporlayıp dünyaya duyurmasını isteyen Doğan, insanların yaşam hakkının korunmadığına, cenazelerin günlerce sokakta bekletildiğine, hayvanlara yem edildiğine vurgu yaparak, bunların yerinde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

'Parlamentoda çözüme kavuşturulmalı'

Heyette yer alan CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan ise ana akım medya tarafından bölgeye yönelik gerçeği yansıtmayan haberlerin servis edildiğine dikkat çekti. Bu nedenle bölgeye yönelik batı illerinde oluşan algının kırılması için görev üstlendiklerini ve bu çerçevede yaşananları yerinde görmek için Diyarbakır'a gittiklerini söyleyen Babacan, “Burada devletin halka çok yanlış uygulamaları var. Mutlaka buna bir çözüm olması gerekir. Parlamentoda Kürt halkının sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor. Halkın çok büyük acıları var. Bu acıları sona erdirmek gerekiyor” dedi.

'Dünyanın gözü önünde yaşananlar görülmeli'

Devletin halk için olduğuna işaret eden Babacan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben bütün Türkiye ve dünyanın gözleri önünde böyle bir olayın, yaşanan insanlık acısının görülmesini ve kamuoyunun oluşmasını istiyorum. Buna halkın 'dur' demesi, bu konuda devletin vatandaş için olduğunu göstermesi lazım."

'Sivil halka katliam yapılıyor’

Diyarbakır'a gelen heyet içerisinde bulunan CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek ise bölgedeki savaşın nedeninin Sarayın başkanlık isteğinden kaynaklandığını ifade etti. Sivil halka karşı katliamlar yapıldığına vurgu yapan Akçiçek, "Bu sürece sessiz kalmayacağız. Burada yaşanan katliamlara ve acılara karşı sol bir vicdanla bakarak sorununun çözülmesi için bir an önce ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bütün siyasilerin bu süreçte elini taşın altına koyup çözmesi gerekiyor" dedi.

'Katliamlara sessiz kalmayın'

Avrupa Birliği'nin yerel yönetim ve özerklik şartını savunduklarını ifade eden Akçiçek, "Yerel yönetimler, özerklikler şartının muhakkak hayata geçmesi gerekiyor. Bu sadece bölge için değil Türkiye'deki bütün belediyelerde uygulanması gereken bir şart. Bu olursa sorunların çözüleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Akçiçek, "Birbirimizi ayrıştıran veya ötekileştiren değil, kendimizi rahatlıkla ifade edebildiğimiz, halkın buradaki sorunları taleplerini karşılık bulabileceği bir yerel yönetimler özerklikleri doğru buluyoruz" diyerek, doğuda güneş doğmadığı sürece batıda da batmayacağını söyledi. Akçiçek, batı kamuoyunun bölgede yaşananlara kulak vermesi gerektiğini ifade etti.

Ne yapılmıştı?

Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, milletvekilleri İlhan Cihaner, Eren Erdem, Mahmut Tanal, Selina Doğan, Onursal Adıgüzel, Sibel Özdemir’in ve belediye başkanları Hayri İnönü, Bülent Kerimoğlu ve Battal İlgezdi'nin de bulunduğu 100 kişilik grupla Diyarbakır’da giden heyet, 28 Kasım’da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin mezarına karanfil bıraktıktan sonra Diyarbakır Barosu’nda da ziyarette bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Kürt halkına yapılan eziyeti kınamak için buradayız. Kürtler, aç bırakılmayı, tecrit ve tehcir edilmeyi, sokağa çıkma yasaklarını hak etmiyor. Barışa katkı sunmak için geldik” dedi konuşmuştu. Sur’daki mağdur ailelere dağıtmak üzere 1000 koli ihtiyaç malzemesi ve 1000 çocuk için oyuncak getiren CHP heyeti, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ı da ziyaret etmişti. Canpolat , “Biz bu topraklarda gencecik çocukların ölmesine müsaade etmeyeceğiz. Buraya Tahir Elçi’nin yarım bıraktığı barış türkülerini söylemeye geldik” diye konuşmuştu. 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında