Engellenen sağlık ekibi: Yaralılar hastaneye ulaştırılana kadar Cizre'deyiz

Cizre’de bir binanın bodrumunda mahsur kalan yaralıları çatışma alanından çıkartmak için bölgeye giden gönüllü sağlık ekibinin geçişine de izin verilmedi. Sağlık görevlileri, yaptıkları açıklamada sağlık koridoru açılana kadar girişimlerine devam edeceklerini söyledi, ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarını acil göreve çağırdı.

Cizre’de 19 yaralının mahsur kaldığı, 6 cenazenin olduğu binanın bodrumundaki bekleyiş 10. gününe girdi. Yaralıların çatışma alanından çıkartılması için bölgeye giden gönüllü sağlık çalışanlarının çabası da başarısız oldu. Yaşam Hakkı İçin Sağlık Koridoru, gönüllü sağlık heyeti dün Cizre’de yaşananlarla ilgili bir açıklama yayımladı. 

Dün dokuz hekim, dört sağlık personeli ve bir ambulans şoföründen oluşan gönüllü ekip, Cizre’de mahsur kalan yaralıların çıkartılması için bölgeye gitmiş, fakat Şırnak’ın İdil ilçesine 10 kilometre kala durdurulmuştu. 

Son 24 saattir bodrumdaki yaralılardan haber alınamıyor.  

Gönüllü sağlık ekibi, dün yaşananlarla ilgili bir basın açıklaması yayımladı:

Açıklamada şunlar ifade edildi: 

“Sağlık heyetimiz 31.01.2016 tarihinde sabah 08 civarında, Şırnak'ın İdil ilçesine 10 km kala askeri kontrol noktasında durduruldu. Kimlik bilgilerimiz ve araç plakalarımıza yönelik ilgilerinden, bizi beklediklerini belli eden kolluk kuvvetleri, kimlik kartlarımıza el koyup yarım saat beklettikten sonra, İdil girişinin o an itibari ile tüm sivil geçişlerine kapatıldığını sözlü olarak ilettiler. Biz yasağın ne zaman konulduğunu sorduğumuzda aldığımız cevap, ''hemen şu an'' şeklinde ve gayri ciddi bir cevaptı. Yaklaşık bir saat boyunca bekledik. Birkaç defa yaptığımız girişimlerimizde yine bize izin verilmedi. Bu bekleme sırasında başka sivil araç geçişlerine izin verilmesi üzerine, geçmek için tekrar girişimde bulunduk ancak tekrar geçişler kapatıldı. Devamında biz sağlık heyetine, sağlık emekçilerine yönelik merkezi bir karar olduğu, sözlü olarak ifade edildi. Yasağa dair bir karar var ise yazılı olarak görmek istediğimizde de bir cevap bulamadık.”

Engelleme üzerine Nusaybin üzerinden Cizre’ye gitmeye çalışan sağlık ekibi, polis tarafında Midyat çıkışında yine durduruldu: 

“Polis memurları, bizi engellemek için burada olduklarını ifade etti ve araçlarımızı arayacaklarını söyledi. Arama emri istememiz üzerine, Nusaybin'e eyleme giden kişilerin engelleneceğine dair daha önce yazılmış, genel bir belge gösterildi bize. Bizler herhangi bir eyleme gitmeyeceğimizi, eylemci olmadığımızı, sağlık çalışanları olduğumuzu, uluslararası hukuk çerçevesinde ihtiyacı olan insanlara sağlık hizmetini ulaştırmak için Cizre'ye gitmek istediğimizi ifade ettik. Ancak tamamıyla gönüllü sağlık ekibimizin engellenmesi için oluşturulduğu anlaşılan kontrol noktasından geçişimize izin verilmedi. Araçlarımız kontrol edildi, kimliklerimiz kontrol edildi. Nusaybin'e geçişimize izin verilmedi. Mardin veya Batman yönü dışında Midyat'tan çıkışımıza izin verilmeyeceği ifade edildi. Bunun üzerine bizler de tutanak tutarak noktadan uzaklaştık.”

Acil çağrı

"Uluslararası insancıl hukuk olarak bilinen, 1949 ve 1977 Cenevre sözleşmeleri ve ek protokollerinin bize yüklediği sorumluluklarımızı yerine getirebilmemiz için bize tanıdığı haklar, insan hakları ve tıbbi etikten kaynaklı haklarımız çerçevesinde, çatışma alanına girmemiz önündeki engellerin kaldırılması için, yetkililerin yolumuzu açması için acil çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarını, bu sorumluluğu paylaşmaya davet ediyoruz."

"Gönüllü sağlık heyetinin üyeleri olarak, sağlık koridoru açılana ve yaralılar hastanelere ulaştırılana kadar, bu yollardaki girişimlerimize devam edeceğimizi, Cizre yolunda olacağımızı kamuoyuna saygıyla belirtiriz."

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında