MİT tırları haberi altına imza attılar

Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazetecilik faaliyetlerinden dolayı 2 kez müebbet hapis istemiyle yargılanmasına tepki gösteren aydın, akademisyen, yazar ve sanatçılar İstanbul, Ankara ve İzmir’de ‘Biz de bu suçu işliyoruz” diyerek kendilerini ihbar etti.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkında iki kez müebbet hapis istemiyle açılan davada gazeteciliğin yargılanmasına tepki gösteren aralarında yazar ve akademisyenlerin de bulunduğu 16 kişi, “Biz de bu suçu işliyoruz” diyerek, kendilerini ihbar etti. Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen grup Dündar ve Erdem'in yargılanmasına gerekçe olarak gösterilen “İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar” manşetiyle çıkan Cumhuriyet gazetesi kupürlerini taşıdı.

Ankara ayağı

Burada grup adına açıklama yapan Prof. Dr. Baskın Oran, “Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş şey, adam casusluk yapıyor bunu yabancı ülkelerle paylaşmak yerine gazetede yayınlıyor. Biz kendilerini desteklemek için buraya geldik. Bu yazıları biz yazmadık ama altını imzalayarak bütün kanuni sonuçlarına razıyız demek için geldik” dedi. Aralarında akademisyen Prof. Dr. Sibel Özbudun ve yazar Temel Demirer, Ali Gökkaya, Ali Sair Çetinoğlu, Ayser İren, Prof. Dr. Baskın Oran, Elçin Öz, Ercan Sadık İpekçi, Ergin Şehirli, Fatin Kanat, Hüsnü Erdem, Oktay Etiman, Perihan Pulat, Hasan Ünal ve Kazım Genç’in bulunduğu grup açıklama ardından adliye binasına geçen grup, hazırladıkları dilekçeleri vermek üzere Cumhuriyet savcılarının bulunduğu bölüme ilerledi. İlk görüşmede savcılık tarafından “kendilerini ihbar etmelerine” izin verilmeyen aydınlar, daha sonra Basın Suçları Soruşturma Bürosu’na başvurarak, aralarında Cumhuriyet manşetlerinin de yer aldığı belgelerini teslim etti.

İstanbul’dan da destek

Öte yandan aynı saatlerde İstanbul’da da başka bir grup Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile yargılamayı protesto etti. Grup adına konuşan Şanar Yurdatapan, 21 yıl önce Yaşar Kemal'in yazdığı bir kitaptan dolayı 185 kişinin yargılanmasında da bu kampanyayı yaptıklarını anımsatarak, “21 yıl sonra tekrar Can Dündar ve Erdem Gül'ün yazdıkları suçsa biz de bu suçu yapıp kendimizi ihbar ediyoruz” dedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı yapılan eylemlerin suç duyurusu metninde, “Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında iki kez müebbet istemiyle dava açıldığını öğrendik. Ekte manşetlerini sunduğumuz yayınların altına biz de imzamızı atıyor, doğacak yasal sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın ardından Bahadır Altan, Ferhat Tunç, Gülşen İşeri, Rakel Dink, Arat Dink, Şanar Yurdatapan, Halil Vecdi Sayar, Osman Gürhan Ertür, Nevzat Onaran, Süleyman Özkaplan, Oğuz Güven, Necmiye Alpay ve M. Celal Başlangıç, Dündar ve Gül'ün yargılandıkları haberleri çevredeki yurttaşlara dağıttı ve adliye içine girerek kendilerini ihbar etti. 




Yazar Hakkında