AP'den 'IŞİD soykırımı' kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), IŞİD tarafından Irak ve Suriye’de Hıristiyanlar, Ezidiler ve diğer dini ve etnik azınlıklara karşı katliamları soykırım olarak tanıdı.

Hürrriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, AB’nin Strasbourg’daki genel kurul oturumlarında kabul edilen kararda, IŞİD’in Hıristiyanlara, Ezidilere ve diğer dini ve etnik azınlıklara soykırım uyguladığı belirtildi.

Kararda “insanlığa karşı suç ve savaş suçuna eş değerdeki insan hakları ihlalleri sert bir şekilde” kınandı.

Irak ve Suriye’de IŞİD tarafından yapılan ihlallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması için BM Güvenlik Konseyi’nin desteğinin talep edildiği belgede, terör örgütünün dini ve etnik yapılara, kültürel mirasa yönelik saldırıları da kınandı.

Kararda ayrıca BM Güvenlik Konseyi üyelerinden Irak ve Suriye’de IŞİD’in işlediği suçlara ilişkin bir soruşturma yürütülmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruyu desteklemesi talep edildi.

İmzalanan kararda Avrupa Birliği’ne din ve inanç özgürlüğü için daimi özel temsilcilik oluşturması çağrısı yapıldı.

Tasarıyı sunan sağcı PPE grubundan İsveçli parlamenter Lars Adaktusson, kararın IŞİD’in barbar eylemlerinden etkilenen milyonların onurunun iade edilmesine yardım etme amacı taşıdığını belirterek, “AP ilk kez sürmekte olan bir soykırımı tanıdı. 500 milyonun aşkın kişiyi temsil eden 28 ülkenin seçilmişleri üye devletler, Avrupa Komisyonu’na ve uluslararası topluma açık bir mesaj gönderdi” dedi.

ABD kararsız

Ocak ayında da ABD’de 30 kongre üyesi, Ortadoğu’da Hıristiyanlar ve diğer etnik gruplara yönelik IŞİD saldırılarının ABD Kongresi tarafından ‘soykırım’ olarak tanımlanması için Obama yönetimine çağrıda bulunmuştu. ABD senatosunun önüne henüz bir yasa teklifi gelmedi. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında