Hıristiyan olmak haber değeri taşır mı?

Bugün gazetesinin “Hıristiyan olmakla suçladığı” CHP milletvekili ve CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, “Soya sopa çok meraklı olanların merakını gidereyim: Ailemin bir tarafı Hıristiyan, diğer tarafı Müslüman. Her ikisi de kültürü zengin Anadolu'nun çocukları. Benim bundan utanacağını düşünerek bu nefret suçunu işleyenler adına ben utanıyorum” diye yanıt verdi.

Kayyum tarafından yönetilen Bugün gazetesi 9 Şubat 2016 tarihli sayısında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke’nin Hıristiyan olduğunu ve CHP içinde Böke’nin dini inancının rahatsızlık yarattığını iddia ettiği bir haber yayınlamıştı. 10 Şubat 2016 tarihinde yapılan CHP MYK toplantısının ardından bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Bugün’ün haberine yanıt verdi. Sayek Böke açıklamasında Türkiye'de her gün birçok defa nefret suçu işlendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Dün de kayyumlu gazete tarafından bir nefret suçu işlendi. Bu kez bu nefret suçunun hedefi ben ve ailem olduk. Böyle bir konuda açıklama yapmaktan, bu konunun siyasetin konusu yapılabildiği bir siyaset anlayışına ve ortamına Türkiye'nin sokulmuş olmasından yalnızca şahsım adına değil, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, ülkem adına büyük üzüntü ve rahatsızlık duyuyorum” dedi. 

‘Nefret suçu işleyenler adına utanıyorum’

“Benim bundan utanacağını düşünerek bu nefret suçunu işleyenler adına ben utanıyorum” diye devam eden Sayek Böke, sözlerini söyle sürdürdü: “Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan, herkes kadar buralı, herkes kadar bu ülkenin yurttaşı olan ve hayatları boyunca ülkemize hizmet etmiş bir ailenin mensubuyum. Bundan hep gurur duydum. Gurur duyuyorum, gurur duyacağım. Soya sopa çok meraklı olanların merakını gidereyim: Ailemin bir tarafı Hıristiyan, diğer tarafı Müslüman. Her ikisi de kültürü zengin Anadolu'nun çocukları. Ben de 44 yıllık hayatı boyunca herkes kadar bu ülkenin çocuğu, herkes kadar bu toprağın insanı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yaşamış, farklılıklarımızı zenginlik bilmiş bir ailenin ferdi, bir mücadelenin ortağı bir insanım. Bundan sonra da elimizden bu zenginliği almak isteyenlere inat böyle yaşamaya devam edeceğim.” Sayek Böke, “Bu açıklamayı Türkiye'de ayrımcılığa uğrayan, kimliklerinden dolayı kendi topraklarında yabancı hissettirilen, Türkiye'nin bu ayrımcı zihniyete teslim olmaması gerektiğine inanan, bu toprakların bir arada yaşama kültürüne sahip çıkmakta kararlı insanlarım, mücadele dostlarıma bir borç olarak da görüyorum” diye konuştu.

Rahatsızlık yaratan ne?

Bugün gazetesinin 9 Şubat 2016 tarihli sayısında “CHP’de parti sözcüsü Selin Sayek Böke’nin dini kimliği tartışılıyor. Hataylı Hıristiyan Sayek Ailesi’ne mensup olan Böke’nin babası Prof. İskender Sayek’in Rum Ortodoks Kilisesi’ne bağlı olduğu belirtildi. Selin Sayek’in de her Hıristiyan gibi bebekliğinde vaftiz edildiği ileri sürüldü” sürmanşetiyle verilen haberin başlığı “CHP Sözcüsü Böke Vaftiz Edilmiş” şeklindeydi. Bugün gazetesi Böke’nin dini inancının CHP içinde rahatsızlık yarattığını iddia etmişti. Bugün gazetesinde Ünsal Ergel imzasıyla verilen haberin hiçbir kaynağa dayandırılmaması, rahatsızlık yaratan durumu, rahatsızlık duyma nedenlerini ve rahatsızlık duyanların isimlerini açıklayamaması ve sadece iddialar olarak ortaya atması ise dikkat çekti. 



Yazar Hakkında