Demirtaş: ‘Sur'da 200 kişiyi katlettiğinizde Kürt sorunu çözülmüş mü olacak?’

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun Ankara patlamasıyla ilgili olarak HDP’yi suçlamasına "Ankara'da patlayan bomba da Sur'da, Ankara Garı'nda, Sultanahmet'te patlayan bomba da aynı siyasi anlayışın sonucudur. AKP bunun siyasi sorumlusudur” diye cevap verdi. Demirtaş, Cerattepe direnişini de desteklediklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara patlaması nedeniyle hedef aldığı HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, suçlamalara "Sizden ala terör destekçisi parti mi var" sözleriyle cevap vererek, "AKP DAİŞ'in siyasi uzantısıdır" dedi. Demirtaş, "Ankara'da patlayan bomba da Sur'da, Ankara Garı'nda, Sultanahmet'te patlayan bomba da aynı siyasi anlayışın sonucudur. AKP bunun siyasi sorumlusudur" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'Davutoğlu Kürt sorunu katliamla mı çözecek'

Demirtaş, şöyle devam etti: “Kürt sorunu da özü itibariyle anadil sorunudur. 14 yıldır AKP iktidarda, Sur ve Cizre'yi bombalayarak, Kürt sorununu çözmeye çalışan zihniyet varlığını sürdürüyor. Ben çok merak ediyorum Cizre ve Sur'da tam olarak neyi çözmeye çalışıyorsunuz. Sur'da sıkıştırdığınız 200 kişiyi katlettiğinizde Kürt sorunu çözülmüş mü olacak?

Gençler HDP'ye değil PKK'ye katılıyor

Ey Davutoğlu sana sesleniyorum. Kalın kalın kitaplar yazmışsın ya, cevabı vardır belki kitaplarında. Cevabını sen ver, neyi başarmış olacaksınız? Sadece Silopi'de 500 genç dağa çıktı. Hani demokratik siyaseti büyütecektik? Bu süre içerisinde tek bir genç HDP'ye katılmadı, çünkü umudu ve çözümü parlamentoda görmüyor artık."

Ankara'daki bombalı patlamaya ilişkin de konuşan Demirtaş, "Ankara'da patlayan bomba da Sur'da, Ankara Garında, Sultanahmet'te patlayan bomba da aynı siyasi anlayışın sonucudur. AKP bunun siyasi sorumlusudur" ifadelerini kullandı. 

“Cenazeleri yakıyorsunuz sonra…”

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde günlerdir onlarca kişinin bodrum katında mahsur kalmasına ilişkin de hükümete yüklenen Demirtaş, Davutoğlu'nun Ankara patlaması üzerinden HDP'yi kastederek, "Bunlar kaderimizde de kederimizde de bizimle değil" sözlerine Cizre'de yaşanan vahşeti üzerinden cevap vererek, "Cenazeler yakıldı, teşhis edilemiyor. Aileler 120 cenazeyi tek tek inceliyor. Her anne babaya bunu yapıyorlar. Az önce Davutoğlu 'neden acıları ortaklaştıramıyoruz' dedi. Hangi polis-asker cenazesi üzerinden duyguları sömürdük. Mesele polis ile Kürt gençleri arasındaki mesele değil. Sizinle Kürt halkı arasındaki meseledir. Bütün acıları sahiplendik ve acılarda ortaklaşalım dedik. Siz ne yaptınız? Katlettiğiniz kadınların çıplak fotoğraflarını yayınladınız. Hangi acıdan ortaklaşmaktan bahsediyorsun?” ifadelerini kullandı.

'PKK'ye yaptığının binde birini DAİŞ'e yapmıyor'

Demirtaş, savaşa karşı en ilkeli ve ahlaklı tutumu sergilediklerini savunarak, “Asıl savaş teskerelerine destek veren sizlersiniz. Üç parti savaş teskeresine destek vermiştir. Nasıl bir ikiyüzlülük? En son Ankara'da gerçekleşen katliamın ardından yaşanılanlar bir bakın. Daha cenazeler ortada ama Saray'dan bir anda 'YPG yaptı' açıklaması geldi. Ya bir durun, cenazelerimizi kaldıralım yerden. Bunlar kardeşleşmeyi, bir arada yaşamayı engelleyendir. Rojava'dan bu tarafa PYD tarafından bir taş atıldı mı? Yok, kimse iddia edemez. Gece gündüz buradan toplar sallıyorsun. Ehrar El-Şam senin terör listende bile değil. 'PKK ile PYD, DAİŞ ile aynıdır' diyorsunuz. Peki, o zaman PKK'ye yaptığının binde birini DAİŞ'e yap" diye sözlerini sürdürdü.

'AKP DAİŞ'in siyasi uzantısıdır'

"Sizden ala terör uzantısı parti mi var?" diye soran Demirtaş, AKP'nin DAİŞ'in siyasi uzantısı olduğuna vurgu yaptı. Demirtaş, "Demokratik Diyalog ve Müzakere Süreci"ne işaret ederek, bu sürecin bütün Türkiye ve Ortadoğu'yu barışı getireceğine dikkat çekerek, Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecrit koşullarına değindi. Demirtaş, AKP'nin müzakereden ısrarla kaçtığına dikkat çekerek, "Bütün savaşların sonu barışla sonuçlanır. Bizler barış için mücadele edeceğiz. Savaş bu dakikada durmalıdır. Bunu başarmalıyız ama silahların susması tek başına barış değildir. Barış çatışma potansiyelinin ortadan kalkmasıdır" dedi.

'Artvin'de referandum yapılsın'

Demirtaş, "'Devlete karşı direnen herkes teröristir' tanımı yapılmış. Sen devletin müteahhitine karşı çıktıysan demek ki sen 'vatan hainisin'. Şimdi Artvin halkı 'terörist' olmak nedir bunu yaşıyor günlerdir" diyerek, Artvin'de maden tartışmalarının referandum ile halka sorulması gerektiğini kaydetti. Demirtaş, "50 bin ağaç kesilecek Başbakan yerine daha fazlasını dikileceğini söylüyor. Odun ve su işleri bakanı da bunu söylüyor. Kaç yılda bir doğal orman oluşuyor?" diye sorarak, Cerattepe halkının onurlu ve haklı bir direniş sürdürdüğünü ve HDP olarak bunun arkasında olduklarını söyledi.

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında