Jamanak’tan geçmiş ile bugünü buluşturan üç kitap

Jamanak gazetesi, kuruluşunun 100. yılında, gazete külliyatının ilk üç kitabını yayımladı.

Jamanak gazetesi, kuruluşunun 100. yılı için düzenlenen etkinlikler kapsamında, 13 Şubat Cumartesi günü Feriköy Surp Vartanants Ermeni Kilisesi’nin Şirinoğlu Salonu’nda ‘Jamanak 100. Yıl Külliyatı’nın ilk üç kitabının tanıtımını yaptı. Misak Koçunyan, Yervant Sırmakeşkhanlıyan ve Rupen Zartaryan’ın 100 yıl önce Jamanak’ta yayımlanan yazılarını bir araya getiren kitapların editörlüğünü Sevan Değirmenciyan üstlendi.

Anadolu Kültür’ün katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, ilk olarak Sevan Değirmenciyan konuştu. Değirmenciyan “Batı Ermeni dünyasının aydınlarının ölümlerinin 100. yılı için yapılan bu özel çalışma, gazetenin kurucusu Misak Koçunyan’la başlayıp Yerukhan ve Zartaryan’la devam etti. Onların anısına saygımızı sunmak istedik. Kitaplar yayımlandığı için çok mutluyum ama bir o kadar da mutsuzum, çünkü 100 yıllık bu yazıları ne yazık ki ne bir tarihi roman olarak ne de tarihi incelemek amacıyla okuyabiliyoruz. Orada tarihi bulacaktık ama günümüzde de farklı isimler ve aktörlerle, Ermenilere ilişkin aynı sorunlu bakış açısı devam ediyor” dedi.

Kitapların önsözlerini yazan Vartan Mateosyan, Vahe Taşçıyan ve İşkhan Çiftçiyan’ın konuşmalarının ardından, Aylin Koçunyan, üç kitabın yazıldığı dönem hakkında bilgiler verdi. Ara Koçunyan ise, konuşmasında, kitapların yayımlanmasından ötürü duyduğu gururu ve mutluluğu dile getirdi.

Yervant Sırmakeşkhanlıyan’ın ‘Küçük Asya’dan’ adlı kitabına New York’ta yaşayan filolog Vartan Mateosyan; Rupen Zartaryan’ın ‘Makaleler’ adlı kitabına, Houshamadyan projesinin yöneticisi ve tarihçi, Berlin’de yaşayan Dr. Vahe Taşçıyan; Misak Koçunyan’ın ‘Günün Düşünceleri’ adlı kitabına ise Hamburg’da yaşayan İşkhan Çiftçiyan önsöz yazdı.

Kategoriler

Toplum Fark Yaratanlar

Etiketler

Jamanak


Yazar Hakkında