Sur’da güvenli tahliye için 24 saat ara talebi

Sokağa çıkma yasaklarının ve çatışmaların 84. güne girdiği Diyarbakır Sur ilçesinde yaralıların ve mahsur kalan sivillerin çıkarılması için Valilikle görüşmelerini sürdüren heyet bugün bir basın açıklaması yaparak, sokağa çıkma yasağına 24 saat ara verilmesini istedi.

Sur’da 84. gününe giren sokağa çıkma yasağı ve şiddetlenen çatışmalar nedeniyle ilçede mahsur kalanların ve yaralıların güvenli bir şekilde tahliyesini talep eden bir grup aktivist ve sivil toplum örgütü, Valiliğe Sur’da sokağa çıkma yasağının 24 saat süreyle kaldırılması çağrısında bulundu. Diyarbakır’da Şeyh Sait Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında, Sur’un üç ayrı mahallesinde 15’i 10 yaşın altında çocuklardan oluşan 200’e yakın kişinin mahsur kaldığı ve mahallelerde çok sayıda cenaze bulunduğu ifade edildi.

STK'lar ve sivil aktivistler

Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Mazlumder Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Diyarbakır Tabip Odası, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu gibi sivil toplum örgütleriyle Ayşegül Devecioğlu, Bahri Bayram Belen, Dilek Gökçin, İbrahim Akın, Ferhat Tunç, Lale Mansur, Naci Sönmez, Nurcan Baysal, Türkan Uzun ve Zeynep Tanbay gibi isimlerin imzaladığı basın açıklamasında “Yeni ölüler olmadan bu işin insani koşullar altında çözüme ulaştırılması ve mahsur kalanların güvenli bir şekilde tahliye olabilmesi için sokağa çıkma yasağına 24 saat süreyle ara verilmesini talep ediyoruz” dendi.

Yeni ölümler olmadan

Grup adına Zeynep Tanbay’ın okuduğu basın açıklamasında şunlar kaydedildi: “Ülkemize ateş düştü… Düştüğü her ocağı yakıyor. Artık tek bir can bile kaybetmek istemiyoruz. Diyarbakır Sur’da 84 gündür sokağa çıkma yasağı sürüyor. Sur’un üç ayrı mahallesinde on beşi, on yaşın altında bebek çocuk ve yaralılar da dahil olmak üzere iki yüze yakın yurttaşımızın mahsur kaldığını biliyoruz. Bu mahallelerde, evlerde ve sokaklarda çok sayıda cenaze de bulunuyor.

Yeni ölüler olmadan bu işin insani koşullar altında çözüme ulaştırılması ve mahsur kalanların güvenli bir şekilde tahliye olabilmesi için sokağa çıkma yasağına 24 saat süreyle ara verilmesini talep ediyoruz. Umudumuz odur ki bugün Sur’da ve Diyarbakır’da atılacak adım, yarın tüm ülkede kalıcı ve adil barışın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için bütün tarafları bu çözümü değerlendirmeye ve bu insani adım süresince ellerini silahtan çekmeye, sağduyuya, soğukkanlılığa davet ediyoruz.”

Heyetin çağrısına henüz Valilik’ten bir cevap verilmedi.

 

 

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında