Ermenistan’da hayli tanıdık bir tartışma

Ermenistan'da aktivist Vardges Gaspari'nin tutuklanması, ülkedeki siyasi tutukluların durumunu tekrar gündeme getirdi.

Ermenistan’da insan hakları savunucularının gündeminde geçtiğimiz hafta aktivist Vardges Gaspari’nin davası vardı. Gaspari Hükümetin uygulamalarını protesto etmek için yerde yatmak gibi ilginç bir yol seçen bir gösterici. ‘’Polise hakaret’’ ile suçlanan ve hakkında dava açılan Gaspari duruşmalara polis tarafından ellerinden ve ayaklarından neredeyse sürüklenerek zorla götürülmüştü. Gaspari 19 Şubat’ta yine polis tarafından evinden aynı şekilde alınarak tutuklandı. Bu gelişme sivil toplumun, insan hakları savunucularının tepkisini çekti. Gaspari’nin serbest bırakılması için change.org’da kampanya başlatılırken, birçok aktivist cumhurbaşkanlığın önünde aynı şekilde yatarak durumu protesto etti. İnsan hakları savunucularından gelen baskılardan sonra Gaspari serbest bırakıldı. Olay Ermenistan’da siyasi tutukluların durumunu da yeniden gündeme getirdi. Gelişmeleri Helsinki Yurttaşları Derneği Vanadzor ofisinden Artur Sakunts’la konuştuk.

Mahkemeye saygısızlık gerekçesiyle Gaspari’nin tutuklanmasının bütün yasal düzenlemelere aykırı olduğuna dikket çeken Sakunts durumu şöyle anlattı; ‘’Gaspari’nin özgürlüklerinden alıkonması, hapiste şiddete maruz kalması, psikiyatrik muayeneye sokulması, klasik bir sivil itaatsizlik örneği olan bu vakada Gaspari’nin fikirlerinden vazgeçmesi için baskı yapmayı hedefleyen adımlardır. Hedef bu, fakat bu yasal ve demokratik bir ülkenin mantıksal çerçevesine hiçbir şekilde sığmaz.’’

Vardges Gaspari ise hapiste maruz kaldığı şiddetle ilgili şikayette bulunacağını ve cezaevlerindeki durumun değişmesi için elinden geleni yapacağını söylüyor. Bölgedeki diğer ülkelerde durumun çok farklı olmadığını vurgulayan Gaspari: ‘’Yasallık talebi her yerde sorunlara yol açar’’ diye konuştu.

Ermenistan’da siyasi tutsaklar var mı?

Ermenistan’da siyasi tutsaklarla ilgili tartışmalar artınca, ülkede aslında siyasi tutsak bulunmadığına dair açıklamalar da gelmeye başladı. İlk olarak Taşnak Partisi grup lideri Armen Rustamyan 90’larda tutuklanan Taşnak üyeleri dışında Ermenistan’da siyasi tutuklu olmadığını söyledi. Ermenistan’ın AB delegasyonu başkanı  da Avrupa Parlamentosu’nda Ermenistan’da siyasi tutsakların varlığını kabul eden herhangi bir karar olmadığını  açıkladı.

Sakunts ise Ermenistan’daki siyasi tutsaklarla ilgili birçok uluslararası kurum tarafından rapor ve karar çıkarıldığına dikkat çekiyor ve ‘’Human Rights Watch’’un Volodya Avetisyan ve Gevorg Safaryan’ın siyasi nedenlerden dolayı tutuklandığını açıkladığına dikkat çekiyor. Sakunts  “Ermenistan’da şu an siyasi nedenlerden ötürü tutuklu bulunanlar arasında Şant Harutyunyan ve onun arkadaşları, Volodya Avetisyan, Gevorg Safaryan, Vardan Petrosyan ve Hayk Kyureğyan var.’’ dedi.

Şant Vosgeriçyan davası

Artur Sakunts’la Ermenistan’a girişi yasaklanan Şant Vosgeriçyan’ın durumunu da konuştuk. 2 Mart’ta görülen davanın ertelendiğini söyleyen Sakunts: ‘’Hükümeti eleştirdiği için Ermenistan’a giriş yasaklanabiliyor. Duruşmada Ermenistan Milli Güvenlik Servisi temsilcisi yasak ile ilgili gizlilik kararı olduğunu ve Şant Vosgeriçyan’a bile bilgi verilemeyeceği söyledi. Bu Avrupa Sözleşmesi’ne katılan bir ülkede insanın görüşleri özgürce paylaşma hakkının ihlalidir’’ dedi.



Yazar Hakkında