Berkin'siz ikinci yıl

Gezi olayları sırasında başından gaz bombasıyla vurulması sonucu komaya giren ve 269 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra 11 Mart 2015’te yaşamını yitiren 14 yaşındaki Berkin Elvan, mezarı başında anıldı. Öte yandan Elvan ailesinin avukatları yaptıkları açıklamayla Berkin’i vuran polisin kimliğinin belirlendiğini ve Elvan’ı E.Y. isimli polisin vurduğunu duyurdu.

14 yaşındayken 16 Haziran 2013’te Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almaya çıktığı sırada polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölümünün ikinci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Berkin Elvan, bugün öğle saatlerinde iki yıl önce binlerce kişinin katılımıyla defnedildiği Feriköy Mezarlığı’nda ailesi ve Gezi direnişinde öldürülenlerin gençlerin ailelerinin katılımıyla anıldı.

Elvan ailesi ve Taksim Dayanışması adına burada yapılan ortak açıklamada Berkin Elvan için hala adalet beklendiği vurgulandı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan “Emri verenler yargılanmadığı sürece o polisin yargılanmasının hiçbir anlamı yok” diye konuştu.

Emri verenler de yargılansın

Mücella Yapıcı’nın okuduğu ortak açıklamada “11 Mart 2014’ten bu yana hiçbir polis, hiçbir emniyet mensubu, hiçbir kamu görevlisi yargı önüne çıkartılmış değil. Tıpkı Ahmet Atakan gibi. Tıpkı adalet peşinde katledilen canlarımız gibi. Hala yaramız kanıyor, hala adalet bekliyoruz. İki yılın ardından geçtiğimiz günlerde, Berlin’imizi vuran polisin kimliği belli oldu. Berlin’i vuran polisin görüntülerinin bulunmasına rağmen herhangi bir işlem yapılmıyor. Hala hiçbir hukuki girişim, soruşturma başlatılmadı. Takipsizlik kararı verip başlayamayan hukuki süreci oldubittiye getirmeye çalıştıklarının farkındayız. Biz, Elvan ailesi olarak, Berkin’imiz için istediğimiz, aradığımız ve takip ettiğimiz adaletin aynı zamanda milyonların talebi ve ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Sadece ismi belirlenen polis memurunun yargılanması yetmez. Amirler, emri verenler, bürokratlar, hükümetin bütün günahkarları ve en tepedeki cumhurbaşkanı olmak üzere hepiniz yargılanacaksınız ve bu topluma hesap vereceksiniz” denildi.

Avukatlar: Vuran polis E.Y.

Öte yandan Halkın Hukuk Bürosu avukatları bugün Okmeydanı’nda yaptığı açıklamayla, Berkin Elvan’ı vuran polisin kimliğinin belirlendiğini ve Elvan’ı E.Y. isimli polisin vurduğunu açıkladı. İki yıl önce Ulusal Kriminal Büro'nun savcılığa gönderdiği raporda da E.Y.’nin adı geçiyordu. Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan “Bir ay önce Jandarma söylemişti ancak iki gün önce ifadesi alındı. Bu kişi ifadesinde silah kullandığını kabul etmiyor. Herkes bilmiyorum, görmedim havasında. Emniyet bu isimleri vermeli ve bu dava açılmalı” diye konuştu ve E.Y.’nin 9 Mart’ta savcılığa ifade verdini kaydetti.

 

Kategoriler

Türkiye



Yazar Hakkında