Amal Clooney’den Bakü’nün iddialarına tepki

Azerbaycan’da bir süredir ünlü insan hakları avukatı Amal Clooney’e yönelik bir kampanya yürütülüyor.

Clooney, Azerbaycan’daki pek çok siyasi tutukludan biri olan gazeteci Hatice İsmailova’nın savunmasını üstlendiğini açıklamıştı. Bazı hükümet yetkililerinin ve ülke medyasının iddialarına göre, Clooney bu kararı, Ermeni olduğu için aldı. Ünlü avukat ise bu iddialara yanıt vererek, “Bir millete mensup olmanın beni nasıl itibarsızlaştıracak bir şey olduğunu anlamıyorum” dedi.

Ermenistan basınına konuşan Amal Clooney, Azerbaycan’da kendisine yönelik itibarsızlaştırma kampanyasına karşı cevap verdi. “Aslında benim kökenim Ermeni değil ama bunun neden önemli olduğunu anlamıyorum” diyen Clooney, “Fakat şu bir gerçek ki Ermenistan’ı savunmuş olmak, Uluslararası Adalet Divanı’nında Kamboçya’yı savunmuş olmanın beni Kamboçyalı yaptığından ya da Yunanistan hükümetine danışmanlık yapmamın beni Yunan yaptığından daha fazla Ermeni yapmaz” diye konuştu.

Ünlü avukat Clooney, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’de görülen Perinçek-İsviçre davasına müdahil olan Ermenistan’ı temsil etmişti.

Amal Clooney’in eşi, oyuncu ve insan hakları aktivisti George Clooney ise Rusyalı Ermeni iş adamı Ruben Vardanyan’ın ‘100 Hayat’ girişimini destekliyor. ‘100 Hayat’ girişimi, Ermeni Soykırımı’nda hayatta kalanları namına, ismini Soykırım’da hayatta kalan Aurora Mardiganian’dan alan Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’nü ilk kez bu yıl verecek.

Konuyla ilgili mektup yoluyla bir açıklama yapan tutuklu gazeteci İsmailova, “Clooney’in milliyetiyle ilgili bir soru sormadım, çünkü medeni ülkelerde bu tip sorular sorulmaz. Clooney’i seçtim çünkü daha önce de gazetecileri savundu ve onun verdiği savunmadan çok memnunum” dedi.

Amal Clooney, geçtiğimiz Pazartesi günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne İsmailova adına bir savunma vermişti. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında