PYD: Federal yapılar kabul edilmezse bağımsızlık ilan edeceğiz

PYD öncülüğünde bir araya gelen ve Arap, Süryani ve Ezidi grupları da içeren kongre 'Kuzey Suriye Federasyonu'nun kuruluşunu ilan etti. PYD yetkilisi Merab Şamoyev, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi.

Dün, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesinde, Rimelan kentinde düzenlenen toplantıda, ‘Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’ ilan edilmişti. Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da yeni kurulacak federal sistem içerisinde yer alacağı duyurulmuştu.

Reuters'ın haberine göre, taslak belgede demokratik öz yönetim ile yönetilen bölgelerin ekonomi, güvenlik ve savunma alanlarında kendi kararlarını almaları öngörülüyor.

Sputnik’e konuşan PYD yetkilisi Merab Şamoyev, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi.

Rusya’da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Şamoyev, “Suriye anayasası ülkenin federal bir cumhuriyet olduğunu belirtmeli, aksi halde Kürtler bağımsızlıklarını ilan etmek zorunda kalır” dedi. Şamoyev, “Eğer Moskova desteklerse, Şam da desteklemek zorunda kalır” dedi.

Bu konunun Cenevre’de de görüşülmesi gerektiğini savunan Şamoyev, Kürt temsilcilerin de en kısa zamanda görüşmelere katılacağına emin olduğunu belirtti.

Suriye hükümeti: Başarısız olacaklar

Suriye hükümeti kararın hemen ardından bir açıklama yaparak federasyon ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti. Suriye yönetiminden daha önce yapılan açıklamalarda da federasyonun mümkün olmadığı belirtilerek, ‘Tamamen başarısız olacaklar’ ifadeleri kullanılmıştı.

Ulusal Koalisyon: İradeyi hiçe saymaktır

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Koalisyon da federal yapı açıklamasına karşı çıkarak "Herhangi bir özerk bölge oluşturma girişimi Suriye halkının iradesini hiçe saymaktır" dedi.

Rusya: Karar müzakerelerle alınmalı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Moskova'da yaptığı açıklamada, 'bu gibi kararların tek taraflı alınamayacağını' söyledi. Bu konuda müzakereler yoluyla karara varılabileceğini belirten Bogdanov, bu nedenle Rusya'nın Cenevre barış görüşmelerine Kürtlerin de katılmalarından yana olduğunu ifade etti.

ABD: Desteklemeyeceğiz

Amerika Birleşik Devletleri de Suriye’de kurulan herhangi bir özerk ve yarı-otonom yapıyı desteklemeyeceklerinin altını çizerek, ‘birleşik ve mezhep çatışmalarının olmadığı bir Suriye’ için çalıştıklarını ifade etti.

Dün akşam bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, "Suriye'de özerk ya da yarı özerk herhangi bir bölgeyi tanımayacağız" demişti.

Türkiye: Tek taraflı adım atılamaz

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Türkiyeli bir yetkili ise "Türkiye Suriye'de yeni yapılanmalara ve oluşumlara karşı çıkıyor. Etnik temele dayalı tek taraflı adımlar atılamaz" dedi.



Yazar Hakkında