‘AB göçmen sayısını 72 binle sınırlıyor’

Bugün Brüksel’de mülteci krizi görüşmesi öncesinde Avrupa Birliği liderlerinin ortak bir taslak hazırladığı ve taslağa göre Türkiye’den AB’ye yerleştirilecek sığınmacı sayısı bu yıl için 72 binle sınırlanacağı iddia edildi.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasından 7 Mart'ta prensipte anlaşmaya varılan mülteci anlaşmasını dün tekrar gözden geçirdi ve bazı değişikliklere gittiği belirtildi.  Milliyet gazetesinden Kıvanç El’in haberine göre AB, Türkiye'den alınacak Suriyelilerin sayısı için 72 bin kişi sınırını önerirken, ek 3 milyar avroluk fon için önce mevcut 3 milyarın harcandığına bakılacak.

Mültecilerin düzensiz göçünü çözmek için 7 Mart’ta toplanan ve Türkiye’nin yeni öneri paketi nedeniyle büyük sürpriz yaşayan AB liderleri, dün tekrar bir araya geldi. Bugün gerçekleşecek zirve öncesinde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ofisi tarafından kapsamlı bir taslak hazırlandı ve daha önce prensipte varılan anlaşmaya yönelik itirazlarda bulunan AB üyelerinin hassasiyetleri dikkate alındı. Milliyet’in diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiler şöyle:

Suriyeli sayısına tavan

Türkiye’den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenler, Türkiye’ye gönderilecek. Bunun uygulanabilmesi için Türk görevliler, Yunan adalarına konuşlanacak. Tüm geri dönüşlerin masrafları, AB tarafından karşılanacak. Türkiye’ye gönderilen sığınmacılar, ilgili uluslararası standartlar ve uluslararası korumaya muhtaç olanlar, ülkelerine geri gönderilmemesi ilkesi çerçevesinde Türkiye tarafından koruma altına alınacak. Türkiye’nin, “Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilen her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesi” teklifi de kabul edilecek. Ancak Türkiye’den AB’ye yerleştirilecek sığınmacı sayısı bu yıl için 72 bin ile sınırlanacak. Bu sayı bugün müzakere edilecek.

Vize için 15 Nisan’a dek müddet

Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa’ya gidebilmelerine dair düzenlemede de AB yeni bir şart sunuyor. Buna göre, Türkiye’nin 15 Nisan’a kadar tüm düzenlemeleri yapması gerekiyor. Haziran sonu itibarıyla vize serbestisi için Türkiye AB’nin 72 şartından 35’i yerine getirilirken 37’si ise hâlâ bekliyor.

Ek 3 milyar için şart

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıların şartlarını iyileştirmek için kullanacağı 3 milyar avroluk kaynağın aktarılması için sürecin hızlandırılması AB tarafından kabul ediliyor. Ancak ek 3 milyar avro için öncelikle verilen 3 milyar avronun etkin kullanılıp kullanılmadığına bakılacak.

Müzakere başlıkları için müzakere

Ankara, üyelik sürecinin hızlandırılması için yeni fasılların açılmasında ısrar ederken AB ülkeleri içinde en fazla tartışılan konu da bu oldu. Güney Kıbrıs, altı başlığa koyduğu blokajı, Türkiye’nin limanlarını ve hava sahasını Rumlara açana dek kaldırmayacağını ifade ediyor. Rumların vetosu nedeniyle yeni müzakere başlığı açılmasına söz verilemiyor.

“Türkiye çok şey istiyor”

Diplomatik kaynaklar, ülkelerin liderlerinin fikirlerini de şu şekilde ifade ettiğini kaydetti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel: “Ortak fikre varmanın mümkün olduğunu düşünüyorum ve açıkça temkinli davranıyorum. Hâlâ yapılacak çok şey var. Almanya yoğun şekilde müzakere edecektir, çünkü Yunanistan’daki insani durumu düzeltmemiz lazım.”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras: “Tek taraflı eylemler nedeniyle insani krizle karşı karşıyayız. Bu ortak kültür için bir utanç; ilkyardım, misafirperverlik ama aynı zamanda mültecilerin yeniden dağıtılması ile bir çözüm bulmalıyız.”

İngiltere Başbakanı David Cameron: “Biz Schengen’e dahil olmadığımız için bu anlaşma kapsamında Türklere vize muafiyeti vermeyeceğiz. Kendi göç politikamızı koruyacağız.”

Belçika Başbakanı Charles Michel: “Anlaşma, anlaşma olmamasından daha iyidir. Türkiye çok şey istiyor. Bazen şantaj gibi görünen şeyleri kabul etmeyeceğim.”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasidis: “Türkiye, Ankara prorokolü çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirirse (limanların ve hava sahasının açılması) sorun yok, ancak bu olmadan hiçbir şey yapamayız. Partnerlerin bir yolunu bulacağına eminim. Yarın (bugün) anlaşma olmasını umuyorum.”

Hollanda Başbakanı Mark Rutte: “Anlaşma tamamlanmış değil. Her şeyin yasal temeli olduğundan emin olmalıyız. Vize serbestisi koşullar yerine getirilirse mümkün olur.”

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk: “Temkinli şekilde iyimserim, açıkçası iyimser olduğumdan çok temkinliyim. AB’nin 28 üyesinin 28’inin de hassasiyetlerine uygun olmalı.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz: “Yunanistan yoluyla Avrupa’ya giren sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Türkiye ile anlaşmaya varacağız.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında