Aşkale Belediye Başkanı’ndan yeni açıklama

Enver Başaran, geçtiğimiz hafta Agos'a yaptığı açıklamaların habere konu olması üzerine, telefon görüşmesi sırasındaki söylemlerinin ‘dostane’ bir biçimde olduğunu vurgulayıp beyanat vermediğini belirtti. Aşkale Belediye Başkanı Başaran'ın sonrasında gönderdiği basın açıklamasını yayımlıyoruz.

Erzurum Aşkale’nin düşman işgalinden ‘kurtuluşu’ anısına düzenlenen törende Ermenileri hedef alan bir konuşmayla gündeme gelen Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, Agos’un geçen haftaki sayısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Başaran, tören metnin her yıl aynı şekilde okunduğunu ancak kamuoyu önünde okumadan önce kendisinin metne göz atması gerektiğini ve bu eksikliğini kabul ettiğini belirtmişti. 

Enver Başaran, haber gazete ve internette yer aldıktan sonra gazetemizi arayarak şikâyetlerde bulundu, telefon görüşmesi sırasındaki söylemlerinin ‘dostane’ bir biçimde olduğunu vurgulayıp beyanat vermediğini belirtti. Aşkale Belediye Başkanı Başaran, daha sonra bir basın açıklaması gönderdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Aşkale ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü her yıl 3 Mart günü kutlanmaktadır. Bu yıl da bu minvalde ilçemizde coşkulu bir tören düzenlenmiştir. Her yıl düzenlenen bu törenlerde, geçmişte ilçemizde yaşanmış olan menfur olaylar temsili kurtuluş gösterileri şeklinde icra edildiği gibi bu yıl da yine bu çerçevede gösteriler icra edilmiştir. Belediye Başkanı olarak bu müsamerelerin senaryosuna veya sunumuna ilave olarak kattığım veya eksilttiğim herhangi bir şey yoktur. Gösteriler ve müsamereler, geçmiş yıllarda yapılan uygulamaların bir tekrarı ve taklidi şeklinde sergilenmektedir. Kurtuluş bayramlarında belediye başkanının konuşma yapması da bu geleneğin bir parçası olup geçmişten günümüze yapılan bu konuşmaların içeriği de benzeşmektedir. Bu konuşmalar geçmişte yaşanan elem verici menfur olayların derin üzüntü ve tesirini yansıtacak biçimde yapılmakta ve başta geçmişte yakınlarını kurban vermiş olan aileler olmak üzere tüm vatandaşların hissiyatına tercüman olmaktadır. Aynı zamanda bu konuşmalar kurtuluş coşkusunu yansıtacak bir tonda ve enginlikte yapılmaktadır. 3 Mart günü belediye başkanı sıfatıyla yapmış olduğum konuşma, yerel olarak yaşanmış ve müsamere şeklinde sunulmuş olayları hitap şeklinde resmetmekten ibarettir. Yoksa yerel olarak yaşanmış bu olayla tüm tarihi olayları açıklamak ya da bir milleti veya etnisiteyi topyekun suçlu olarak göstermek gibi bir düşüncem ve kastım olmamıştır. Geçmişte yaşanmış olan ayrılıkçı terör hareketlerinin de günümüzde yaşananların da bir milletin veya bir etnisitenin tamamına teşmil edilemeyeceği gerçeğini müdrikim. Bu çerçevede Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda kumandanlık eden Gazi Evrenos Bey başta olmak üzere sayısız devlet adamı, hukukçu, doktor, iş adamı, sanatçı ve zanaatkar yetiştiren ve milletin fertlerini rencide etmek gibi bir düşüncem asla olmamıştır. Sözlerimin muhattabı vatan, millet ve devlet düşmanlığını bir meslek ve uğraş olarak gören, kronik ihanet hastalığına müptela olanlardır.”

Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran törendeki konuşmasında özetle şunları söylemişti: “Tarihi kan ve ihanetle dolu Ermenileri bu topraklardan söküp atan şanlı ecdadımızı huzurlarınızda bir kere daha rahmet ve minnetle anıyorum. Kural tanımaz, hukuk bilmez bu Ermeni çeteleri şimdi de PKK terör örgütü ile topraklarımızda bölücülük faaliyetleri yürütmektedir.”

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.