Demirtaş: Bu Nevroz’u çözüme vesile yapmak istiyoruz

Diyarbakır’daki Newroz alanında yüzbinlerce kişiye seslenen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bizler bütün arkadaşlarımızla birlikte yeniden barış masasına dönülmesi ve yeni bir barış dilinin kurulması için inisiyatif almaya hazırız” dedi. Demirtaş’tan önce konuşan Sırrı Süreyya Önder de, “Şimdi buradan çağrı yapıyoruz. Açın İmralı yolunu, verdiğimiz ne kadar söz varsa, hepsinin gereklerini yerine getirmeye hazırız. Müzakereleri başlatın, bu çatışmalar bir haftada sona erer” diye konuştu.

Diyarbakır’daki Nevroz Park’taki Nevroz kutlamalarında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürtçe Nevroz’u kutlayarak başladı. Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bugün ölümlerle Newroz'u kutluyoruz. Barış dediğimiz bir hayal değil. Bizler eşitlik ilkeleri etrafında kilitlenirsek barışın mümkün olduğunu gördük. Bu yıl ki Newrozu da her şeye rağmen Amed meydanından barış Newroz'u olarak bütün dünyaya yansıyor.

Ördüğünüz barış yolu, Dolmabahçe Mutabakatı'nda dile getirdiğiniz yola bağlıyız. Savaş, çatışma olağan değil. Müzakere dediğiniz şey, çatışma çözümlerini ortaya koyarak ortak bir noktada buluşmaktır.

Amed halkının mesajını doğru okuyun

Antidemokratik, hukuk dışı yollarla bir araya gelemeyiz. Bizi bir araya getirecek hukukun, demokrasinin yoludur. Ankara'da bu ülkeyi yönetenler tehditleri art arda sıralarken, halkın taleplerini tehdit olarak gördükleri sürece barış zor. Birlikte hareket etmek istiyorsak, o zaman demokratik ilkelerde buluşmak zorundayız. Ankara'da bu aklın eksik olduğu ve bütün süreci yanlış okuduğu anlaşılıyor. Kürt halkı korkmadan bütün halklar gibi özgürce yaşamak istiyor. Başkasından bir şey değil, kendisinden çalınanı istiyor. Bugün patlayan bombalar kan çanağına dönmüş bölge gerçekliği içinde barışı istemek kolay değil. Böylesi korku ortamını yaratanlara karşı sığınabileceğimiz yegane şey ilkeli ve ahlaklı olmaktır. Diyarbakır halkı bu mesajı verdi, bunun doğru okunması lazım.

İnisiyatif almaya hazırız

Hamasetle tehdit ederek, bitireceğim diyerek siyaset kurulamaz. Şunu artık herkesin iyi anlaması lazım. Kürt halkının inkarı ve bunun tehdidi üzerinden barış süreçleri yürütülemez. Barış istemek ve barış sesinin daha gür çıkması için bomba silah seslerinin durması lazım. Bizler bütün arkadaşlarımızla birlikte yeniden barış masasına dönülmesi ve yeni bir barış dilinin kurulması için inisiyatif almaya hazırız.

Kürtler barış derinleşsin diye direniyor

Yakın zamanda yürütülen barış sürecinden dersler çıkararak, eksiklerini cesaretle masaya yatırarak yol almamız lazım. Eğer siyaset bunu başaramazsa orada siyasetsizlik vardır. Biz bunun için seçildik, halkımızın acısı büyük yarası derin. Bugün Kürtler savaş derinleşsin diye direnmiyor, savaşa karşı barış için direniyor. Asla bizim kitabımızda geri ödemek yoktur. Burada bulunan herkes çözümün yolunu gösteriyor. Merkeziyetçiliğe karşı özyönetim modelleri ile tek dil ve tek lider sultasına, tek milletin egemenliğine karşı inşa edilmiş bir çizgidir. HDP'yi büyütmek çözümü büyütmektir. Bu Newrozu çözüme vesile yapmak istiyoruz.

Türk’ün de Kürd’ün de anası ağlamasın

Halkımızın evlatlarının ölümüne kıyımına asla göz yummayacağız. Bu can bu bedende durduğu sürece barış için mücadele edeceğiz. Amed Newrozu'ndan çıkan bu sesi herkesin Ankara'nın iyi okuması lazım. Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı. Daha fazla ısrar etmeyin. Gelin o barışı halklara armağan edelim. Türk’ün de Kürt'ün de anası ağlamasın artık. Son üç Newroz'da halkı kucaklayan o duyguyu unutmadan kalıcı barış ve müzakere şartlarını hep birlikte oluşturalım. Bugünde söylenecek sözler çok kıymetlidir. Ama sözümüz değerli olacaksa pratiğe dönüşsün istiyoruz. Aslolan güzel konuşmak değil, güzel eylemektir. Elbette ki bir gün gelecek ve bizler söz verdiğimiz özgür günleri yitirdiğimiz evlatlarımıza armağan edeceğiz.

Önder: Sayın Başbakan'a çağrı yapıyorum

Nevroz’da Demirtaş’tan önce konuşan İmralı Heyeti Sözcüsü HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de hükümete çözüm çağrısında bulundu. Önder, “Şimdi buradan çağrı yapıyoruz. Açın İmralı yolunu, verdiğimiz ne kadar söz varsa, hepsinin gereklerini yerine getirmeye hazırız. Müzakereleri başlatın, bu çatışmalar bir haftada sona erer. Eğer bu sözü yerine getirmezsek beni Diyarbakır Meydanı'nda dara çekin, ah çekersem onursuzum” diye konuştu. Önder, “Sayın Öcalan üç yıl birlikte mesai yaptık barış uğruna. Muhtemelen şunu söylerdi. ‘Bre ahmaklar ben size Eşme Ruhu dedim, bölgeyi ortak evimiz yapalım dedim. Yoldaşlarıma söyledim, size yardım ettiler, bunun bir barış kıvılcımı olmasını diledim. Siz getirdiniz Sur'a, Nusaybin'e, Cizre'ye girdiniz. Sayın Öcalan ne dediyse tersini anladılar ya da düzünü anlayıp tersini yaptılar. Sayın Öcalan Davutoğlu'na acı acı gülerek şöyle derdi: ‘Kürt evine giremiyor, Türk evinden çıkamıyor; al sana kamu düzeni.’ Oysa barışın hemen eşiğindeydik. Buradan İmralı Heyeti olarak Sayın Başbakan'a çağrı yapıyorum. Laf kalabalığını bir kenara bırakın. Bölge halkının demokratik sabrı daha berhava olmuş değil. Siz de başbakansınız bu topraklara kaçak gelip gideceğinize, açın İmralı yolunu, sizinle mutabık kaldığımız ne varsa, oradan başlatalım, bir hafta içinde ülkemizin çehresini değiştirelim. Bu ülkede bu ciddiyetle yaklaşırlarsa çatışmasızlığın yakalanması bir haftalık iştir. Böyle olmazsa, beni Diyarbakır meydanında dara çekin, ah çeken alçaktır” ifadelerini kullandı. 



Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında