Sur'da 'acele kamulaştırmaya' soru önergesi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırılması üzerine CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu bir soru önergesi verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde kararın gerekçesi soruldu, ‘Nasıl bir Güneydoğu inşa edilmesi hedeflenmektedir?’ dendi. 

25 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Diyarbakır’ın tarihi İlçesi Sur’da 6300 parsele, yani bölgenin yaklaşık yüzde 60’ına “acele kamulaştırma” kararı çıkmıştı.  

124 anıtsal, 410 adet tescilli sivil mimarinin bulunduğu Sur’la ilgili acele kamulaştırma kararı üzerine milletvekili Tanrıkulu verdiği soru önergesinde şunları sordu: 

1-Özgün tarihi mimarisiyle bölgenin gözde merkezi olan Sur’un “acele kamulaştırılmasının” gerekçesi nedir?

2-Söz konusu kararın hukuki dayanakları bulunmakta mıdır? Bu dayanaklar nelerdir?

3-Kamulaştırılma kararı verilen bölgelerde ne tür faaliyetler yapılacaktır?

4-Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra Sur’da ne tür “riskler” bulunmaktadır?

Kaç karakol planlanıyor?

5-Sur’da kamulaştırılma kararı verilen bölgelere kaç karakol kurulması planlanmaktadır?

6-Söz konusu Bakanlar Kurulu kararının arkasında bölgenin tarihi dokusunun yok edilmesi amacı olduğuna dair iddialara cevap verilecek midir?

Cizre, Silopi'ye de kamulaştırma çıkacak mı? 

7-Bölgede sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar boyunca büyük oranda tahrip edilen Cizre, Yüksekova, Silopi gibi bölgeler için de benzer kamulaştırma kararları verilmesi çalışması yapılmakta mıdır? 

8-“Yeni bir Güneydoğu inşa edeceğiz” açıklamaları göz önüne alındığında, ifade edilen yeni bir Güneydoğu inşa planı nedir? Nasıl bir Güneydoğu inşa edilmesi hedeflenmektedir?

Özel şirketlere mi satılacak?

9-Kamulaştırılan bölgelerin özel şirketlere satılacağı iddiası doğru mudur? 

10-Kamulaştırılan bölgelerden satılması planlanan özel şirketlerin önceden belirlendiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu özel şirketler hangileridir?

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında