Vojislav Sesejl Lahey'de suçsuz bulundu

Sırp Radikal partisi lideri Vojislav Sesejl, bugün Lahey’de görülen duruşmada 1990’larda Balkan savaşı sırasında insanlığa karşı işlenen suçlardan aklandı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik işlenen suçlar nedeniyle yargılanan Sırbistan Radikal Partisi kurucusu Vojislav Seselj’in suçlu olmadığına hükmetti. 

Mahkeme kararında, Sesejl’in 1990’larda insanlığa karşı işlenen suçlarda ‘biryeysel sorumluluğu’ olmadığını açıkladı.

İddianamede, Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Seselj'in 1991-1993 yılları arasında, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'ın kuzeyindeki Vojvodina'da Sırp olmayan halklara yönelik savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği ifade ediliyordu. 

Seselj, 9 maddelik iddianamede, "insanlığa karşı suç işlemek" başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, "savaş kurallarını ihlal etmek" başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamaktan suçlanıyordu. 

Seselj, 1998-2000 yılları arasında Sırbistan Başbakanı olmuştu. 2003 yılında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde teslim olan Seselj, 2014 yılında Mahkeme tarafından sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak serbest bırakılmıştı. 

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, bugüne kadar Balkan Savaşı’nda işlenen savaş suçlarıyla ilgili 161 kişiyi yargıladı. 

Geçtiğimiz hafta, eski Sırbistan lideri Radovan Karadzic Bosna’daki soykırım ve savaş suçlarından 40 yıl hüküm giymiş, böylece savaş suçlarından hüküm giyen en yüksek rütbeli görevli olmuştu. 

Sırp ordusunu yöneten Gen Ratko Mladic’in duruşmasının da önümüzdeki günlerde görülmesi bekleniyor. 

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında