Azerbaycan-Karabağ cephe hattında çatışmalar durduruldu

Karabağ'daki yoğun çatışmanın 4. gününde, Karabağ Savunma Bakanlığı'ndan "karşılıklı ateşkes" açıklaması geldi. AGİT Minsk grubu da çatışmayla ilgili toplantının ardından bir açıklama yayımladı.

AGİT Minsk Grubu, Karabağ-Azerbaycan arasında şiddetlenen çatışmayla ilgili düzenlediği toplantının ardından bir açıklama yayımladı. 

AGİT grubu üyeleri Rusya, ABD, Fransa, Belarus, Finlandiya, Almanya, İtalya, İsveç, Sırbistan ve 2017’de üye olacak Avusturya’nın Viyana’da düzenlediği toplantının ardından yapılan açıklamada, “sınır hattında artan beklenmedik şiddet” kınandı, üye ülkeler, “Çatışmalardan etkilenen tüm ailelere başsağlığı diliyoruz. Çatışmanın askeri çözümü yoktur” dendi. 

Açıklamada, “durumun kötüye gitmesi, AGİT Minsk grubu eşbaşkanlarının gözetiminde acil bir müzakereye ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dendi. 

Minsk Grubu ülkeleri, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları İgor Popov (Rusya), James Uorlik (ABD) ve Pierre Andrew’nın (Fransa) gayretlerini desteklediklerini belirtti.  

Silahlar durdu

hetq.am’in haberine göre öğlen itibariyle Artsakh ve Azerbaycan güçleri, Viyana'da yapılacak Minks Grubu görüşmeleri sebebiyle, temas hattındaki çatışmaları durdurmak üzere anlaştılar. 

hetq.am’in haberine göre, ateşkes açıklaması Artsak Savunma Bakanlığı sözcüsü Senor Hasratyan tarafından teyit edildi.

Karabağ Başbakan Basın Sözcüsü Artak Beglaryan da yaptığı açıklamada ‘öğlen 12.00 itibariyle Karabağ-Azerbaycan sınır hattında ateşkes sağlandı’ açıklaması yaptı. 

Azerbaycan ise ilk önce Karabağ'dan yapılan açıklamayı reddetti. Karabağ ile ateşkes sağlandığına ilişkin bir bilgiye sahip olmadıklarını duyuran Azerbaycan Savunma Bakanlığı, daha sonra yaptığı açıklamada, yerel saatle 12.00 itibarıyla ateşkesin başladığını bildirdi. Açıklamada, çatışma bölgesinde 'daha önce özgürlüğüne kavuşturulan' alanlarda güvenliğin artırılması için önlem alındığı belirtildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Ovannisyan da, Karabağ'da ateşkesle ilgili anlaşma hazırlığı yapıldığını söyledi.

Askeri yetkililerden tarafların (Karabağ, Azerbaycan) büyük kalibreli silah kullanmama kararı aldıkları öğrenildi. Artsakh Press'in haberine göre, sınır bölgesinde Azerbaycan’ın ''saldırgan eylemleri birkaç saattir pasifleşti''.

4 Nisan akşamı Karabağ Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, 2 Nisan’dan beri devam eden çatışmalarla ilgili bilgi verdi. Açıklamaya göre, bugün dördüncü gününe giren çatışmalarda Ermeni tarafından 20 asker hayatını kaybetti, 72'si yaralandı, 26 kişi kayıp. Biri çocuk olmak üzere 4 sivil hayatını kaybetti. Savunma Bakanlığı aynı açıklamada, 300 Azerbaycan askerinin öldüğünü iddia etti. 

Azerbaycan da 5 Nisan sabahı yaptığı açıklamada 16 Azerbaycan askerinin öldüğünü açıkladı; Karabağ tarafından 70 askerin öldüğünü iddia etti. 

Öte yandan Azerbaycan, Karabağ sınır bölgesinde bulunan Matağis köyünü ele geçirdiğini ilan etmişti. Karabağ Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada bu bilgiyi yalanladı ve bunu Azerbaycan'ın ''ucuz propagandası'' olarak nitelendirdi.  

Karabağ Savunma Bakanlığı, 5 Nisan'da Azerbaycan'ın Karabağ’a karşı daha ağır silahlar kullanmaya başladığını ifade etti. Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre Azerbaycan tarafı köylere yönelik saldırıya devam ederken, sınır hattında çok namlulu roketatar (Smerch) kullandı. Çatışmaların giderek yoğunlaştığı vurgulandı. 

Karabağ Dışişleri Bakanı: Sorun toprak değil kendi kaderini tayin hakkı 

Dün akşam CNN’in programına, Azerbaycan Dışişleri Bakanı’nın ardından Karabağ Dışişleri Bakanı Karen Mirzoyan bağlandı. Muhabir, Mirzoyan’a Azerbaycan Dışişleri Bakanı’nın yaptığı ‘Barışçıl bir anlaşmadan ve barış görüşmelerinden en çok çıkarı olan taraf muhtemelen Azerbaycan. Fakat bizim topraklarımızın işgal altında olduğunu göz önünde bulunduran bir çözüme ihtiyacımız var” ifadelerini hatırlatarak ‘sizin buna cevabınzı nedir? diye sordu. Mirzoyan ise “sorun toprak sorunu değil kendi kaderini tayin hakkı sorunudur. 25 yıl önce Karabağ halkı bağımsızlıktan yana oy kullandı. Bu insanlar kendi kaderini tayin hakkı istediğini ifade etti” dedi. 

Ermenistan-Azerbaycan sınırı da gergin 

Bugün gerginlik Ermenistan-Azerbaycan sınırında da arttı. Ermenistan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Azerbaycan'ın Ermenistan-Azerbaycan sınırının Kuzey-Doğu tarafında bulunan Berdavan ve Koti yerleşim alanlarına ve askeri bölgelerine ateş açtığını belirtti. Ateş sonucu bir askerin yaralandığı bilgisi verildi. 

Gönüllü otobüsüne saldırı 

Sınırda çatışma devam ederken, Ermenistan'ın her bölgesinden farklı yaşlardan sivillerin sınıra gönüllü asker olarak gittiği bildiriliyor. Sisian bölgesinden Karabağ’a giden gönüllüleri taşıyan otobüs, Azerbaycan ordusu tarafından insansız hava aracı ile vuruldu. Azatutyun.am'in haberine göre otobüste bulunan sivillerden yedisi hayatını kaybetti. 

Biden'den Sarkisyan ve Aliyev'e telefon 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ermenistan ve Azerbaycan başkanlarını telefonla arayarak Karabağ çatışması konusunda çözüm çağrısında bulundu. 

Biden, twitter’dan paylaştığı mesajda ‘Aliyev ve Sarkisyan’a da telefonda söylediğim gibi, Karabağ’da kapsamlı bir mutabakat, iki tarafın da güvenliği ve refahı için kritik öneme sahip” açıklaması yaptı. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Karabağ çatışması hakkında bir telefon görüşmesi yaptığı bildiriliyor. Görüşmede, Azerbaycan ve Ermenistan’a ‘düşmanlığı durdurmak için acil çağrı’ yaptı. 

Lavrov tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, “ABD, Fransa, Rusya ve AGİT Minsk Grubu Karabağ çatışmasıyla ilgili çözüm adına çaba göstereceklerini’ beyan ettiler. 



Yazar Hakkında