Silva’nın eserleri Çukurcuma’da

Fransa’da yaşayan sanatçı Silva Usta, gravür tekniğini kullanarak yaptığı tablolarıyla İstanbul’daki ilk sergisini açtı. 44 yıl önce İstanbul’dan ayrılıp Nice’e yerleşen Usta, 21 Nisan’a kadar Çukurcuma Galeri Artist’te görülebilecek olan sergisinin detaylarını anlatıyor...

Gravürden takı tasarımına

“Gravür, matbaacılıkta ve sanatta kullanılan bir baskı tekniği. Ben de gravür çalışmaları yapıyorum. Baskısını yapmak istediğim resimleri metal plakalara elle kazıyarak çiziyorum, plakayı aside yedirerek levhayı mürekkeple sıvıyorum. Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep yalnız çukur yerlerde kalıyor. Levhadaki görüntüyü özel kâğıda aktardıktan sonra üzerinde renk çalışmaları yapıyorum.

Ayrıca takı tasarımı yapıyorum. Nice’te daha çok bu yönümle tanınıyorum. Gümüş, pleksiglas, plastik, kâğıt, boncuk, silgi, taş gibi, birbiriyle alakası olmadığı düşünülen malzemeleri bir araya getirerek tasarımlar yapıyorum. 2015’te İstanbul’a geldiğimde Kapalıçarşı’da Hraç Aslanyan’dan üç hafta kuyumculuk eğitimi aldım.

Nice’te üç kısımdan oluşan bir atölyem var. Gravür, takı tasarımı ve heykel-resim çalışmalarım için ayrı ayrı bölümler bulunuyor. Sabah atölyeme gittiğimde içimden ne yapmak geliyorsa o işe yoğunlaşıyorum. Birçok alanda üretiyorum.”

Erotik ve mimari temalı çalışmalar

“Sergi için getirdiğim eserler erotik temalı gravür çalışmaları. Lino gravür tekniğini kullandığım çalışmalarım da var. Bu teknikte, plastik plakalar kazınarak resimler oluşturuluyor. Daha önce Nice’te yaptığım bir sergide mimari yapıları bu tarz bir çalışmayla hazırlamış, ünlü mimarların elinden çıkmış tarihî yapıları çizerek gravür tekniğiyle uygulamıştım. Buradakiler ise, İstanbul’un eski tahta evlerinin, yalılarının yer aldığı resimleri gravür tekniğiyle yeniden yorumladığım işler.”

Kategoriler

Kültür Sanat


Yazar Hakkında