Ermenistanlı Ezidiler Lahey yolunda

Karabağ-Azerbaycan sınırı hattındaki çatışmalarda hayatını kaybeden askerler arasında Ezidi asker Kyaram Aloyan da var. Avrupa’da faaliyet gösteren Ezidi kurumlar, bu cinayetle ilgili Lahey Uluslararası Mahkemesine başvurmaya hazır olduklarını söylüyor.

Karabağ Savunma Bakanlığı, 2 Nisan’dan bu yana Karabağ-Azerbaycan sınırı hattında yaşanan gerginlik sonucu hayatlarını kaybeden askerlerin ismini geçen hafta yayınladı. Bu listede aynı zamanda bir savaş suçu sayılacak şekilde öldürülen Ezidi Kyaram Aloyan’ın adı da vardı.

Artsakh’ta (Karabağ) öldürülen Ezidi asker Kyaram Aloyan’ın cenazesi 6 Nisan’da memleketi olan Artaşavan köyünde toprağa verildi. Saldırı sonucu başı kesilen Aloyan’ın korkunç görüntüleri Azeriler tarafından paylaşım sitelerinde gösterildi. Aloyan’ın cesedinin köylerde gezdirilip, sevinç gösterileri ile karşılandığı videolar Ermenistan’ı sarstı.

Ermenistan’daki Ezidiler yaşananlar karşısında büyük üzüntü hissetseler de mücadeleye ortak olacaklarını açıkladılar. Cenaze sonrasında Ezidiler basın toplantısı yaparak soruları cevapladılar. Dünya ve Ermenistan Ezidiler Birliği başkanı Aziz Tamoyan, “Aliyev olanların failidir ve uluslararası mahkemeler tarafından savaş suçları kapsamında cezalandırılmasını gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ezidi toplumunun temsilcilerinden Siaband Bakoyan ise “Azerbaycan’ın işlediği suçlar ile ilgili uluslararası mahkemeye başvuru yapılmalı. Sivillere saldırmak, esirlere işkence yapmak bu kadar kolay olmamalı” şeklinde konuştu. Oğlunun hunharca öldürülmesinden sonra  zor ayakta durabilen baba Kalaş Sloyan,  “Bizi korkutamazlar” açıklaması yapmıştı.

Ermenistan ‘İravunk’ gazetesine konuşan Ezidi cemaati üyesi Roman Avdoyan, Avrupa’da faaliyet gösteren birçok Ezidi kurumun, bu cinayetle ilgili Lahey Uluslararası Mahkemesine başvurmaya hazır olduklarını söylüyor. Kurumlar, sadece Kyaram’ın öldürülmesi için değil, çatışma günlerinde Karabağ’da öldürülen çocuk ve kendi evlerinde katledilen yaşlılar için de Azerbaycan’a karşı suç duyurusunda bulunmak istiyorlar.

Aloyan’ın katledilmesini ve Ezidilerin içinde bulundukları durumu “Ezidiler Ulusal Birliği- Sinjar Toplumsal Kuruluşu Başkanı Boris Murazi, Agos için değerlendirdi. Murazi ″Yaşananlar barbarlık, başka bir kelime ile ifade etmem mümkün değil. Savaşı, çatışmayı anlayabiliriz ama cesede yapılan zülüm ve ardından duyulan mutluluk korkutucu. Bu mutluluğu sadece askerler arasında görsek belki kiralanmış ölüm makineleri diyebilirdik ama yayınlanan videoda köylülerin alkışladıklarını görüyoruz. Bu gördüğümüz, bir hastalık” dedi.

Aloyan’ın Ezidi olduğu için mi bu şekilde öldürüldüğü sorusu karşısında Murazi şöyle cevap verdi: “Paylaşım yapılan videolarda ‘Bu imansız Ezidi kellesi’ diyerek eğlendiklerini gördüm, aşırı İslamcılar Ezidilerin imansız, Allahsız olduğunu düşünüyor ve onların yok olmasını istiyorlar, bunu çok iyi biliyoruz. Sanıyorum bu yaşananlar İŞİD’den ne kadar etkilendiklerini de gösteriyor. Bunu yapanların İŞİD üyesi olup olmadıklarını bilmiyorum ama bu yaşananlar Azerbaycan ordusunun da etik olarak bahsettiğimiz bu örgütlerden aşağı kalır yanı olmadığını gösteriyor.”



Yazar Hakkında