Surp Giragos ödülünü İstanbul'da aldı

Europa Nostra ödül töreni Diyarbakır'da devam eden sokağa çıkma yasakları nedeniyle İstanbul'da yapıldı. Törende konuşan Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık “Töreni Diyarbakır’da kilisemizde yapmak isterdik. Umarım eski günlere kavuşuruz” dedi.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi, kültürel miras alanın en prestijli ödüllerinden olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü’ne (Europa Nostra) layık görülmüştü. Surp Giragos Kilisesi’nde yapılmak istenen ödül töreni, sokağa çıkma yasakları nedeniyle İstanbul Vortvots Vorodman Kilisesi’nde yapıldı. 

Törene aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, yazar Mıgırdiç  Margosyan, Bakırköy Belediyesi Meclis Üyesi Margırıt Dikme, Adalar Belediyesi eski Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Sur Belediyesi eski Başkanı Abdullah Demirbaş, HAYCAR yöneticileri, Mimar Korhan Gümüş, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ve bazı vakıf yöneticileri katıldı.

Programa katılacağı duyurulan Başepiskopos Aram Ateşyan ise törene katılmadı.

Kültürel miras tehlikeyle karşı karşıya

Törende Europa Nostra Türkiye Başkanı Prof. Dr. Nuran Gülersoy, Europa Nostra'nın kurumsal yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Andrea Schmidt,  cemaatsiz kalmış olan bir kilisenin yerel destekle restore edilmesinin önemine dikkat çekti. Schmidt, “Biz bugün Surp Giragos’ta olmadığımız için çok üzgünüm. Orada yaşanan can kayıplarının yanı sıra kültürel mirasın karşı karşıya kaldığı tehlike nedeniyle de üzgünüz.”

Schmidt, Diyarbakır Sur ilçesinde yapılan kamulaştırma çalışmalarından dolayı endişeli olduklarını söyledi.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergun Ayık da kilisenin restorasyon sürecinde Diyarbakır’da verilen desteğe vurgu yaptı. Ayık “Biz başladığımızda çatısı yerle bir olmuştu. Belediyenin morali bize en büyük destek oldu. Restorasyondan sonra bölgenin sosyal ve ekonomik yapısında önemli etki sağladı. Bu ödül törenini Diyarbakır'da yapmak isterdik. Umarım eski günlere dönebiliriz” diye konuştu.

‘Yüzleşmenin sembolüdür’

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı da törende bir konuşma yaptı. 

“Surp Giragos yüzleşmenin bir sembolüdür. Hepimiz kendi geçmişimizle yüzleşmeliyiz. Biz bunu yapıyoruz.  Eğer zamanında müdahale edilmeseydi sadece anılarda kalacaktı. Şimdi o yapının altında bu manevi yüzleşmeyi sağlayabiliyoruz. Zahmetle, emekle örülmüş yapılar yeniden büyük tahribatla karşı karşıya. Birçok eve ateş düştü. Dileriz ki bu coğrafyada insanlar kimlikleri ve inançları nedeniyle ötekileştirilmezler, horlanmazlar. Ortak bir geleceği inşa edebiliriz. Biz 1895'te, 1915’te Ermenilere sahip çıkabilseydik tekleştirmeye karşı dursaydık bugün başka bir hayali yaşıyor olurduk. Biz bugün geçmişin ayıplarından kurtulmak isterken yine aynı endişeleri duyuyoruz."

Törene Europa Nostra Genel Sekreteri Sneska Quaedvlieg Mihaliovic video mesajı gönderdi. Surp Giragos restorasyon projesini yürüten Meral Halifeoğlu da kilisenin restorasyon süreciyle ilgili sunum yaptı.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi, yaklaşık yıl boyunca kaderine terk edildikten sonra 2010 yılında Ermeni toplumunun büyük çabaları sonucunda restore edilmişti. Kilisenin restorasyonu, Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra, Avrupa’nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olan Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra 2015 ödülüne layık görülmüştü. 263 kişinin ve organizasyonun başvurusu sonrasında 28 proje ödül almıştı. Ödüle Türkiye’den Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi layık görülmüştü. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.