Demirtaş: Şehirlerde savaş istemedik

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da düzenlenen bombalı saldırı, dokunulmazlık oylaması ve çözüm masasının devrilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş, 'darbeye evet diyenler çocuklarının yüzüne bakamayacak" ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. 

Demirtaş, çözüm sürecinde amacın ülkenin bölünmesi değil sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasa karşılığında PKK'nin silah bırakması olduğunu söyledi.

"Kınıyoruz"

12 Mayıs’ta Diyarbakır’da yaşanan ve 15 vatandaşın hayatını kaybettiği patlamaya da değinen Demirtaş, “bir aileden 10, bir aileden 5 kişi yaşamını yitirmiş. Her birine Allah’tan rahmet diliyoruz. Şu veya bu şekilde hiçbir makul gerekçesi olamaz. En net bir dille kınadığımızı ve kabul etmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Sivil yurttaşlarımızın katledildiği hiçbir olaya HDP asla sessiz kalmadı, kalmayacak. Biz şehirlerimizde savaş istemedik. Her bir can bizim için kıymetlidir, kutsaldır. Yurttaşlarımızın acılarını paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz” dedi.  

Bugün mecliste birinci oylaması yapılacak olan dokunulmazlıklarla ilgili Anaya değişikliğine de değinen Demirtaş, “bizden biat beklediler. Buna ulaşamayacaklarını anladıkları anda masayı devirdiler. Hiç öyle siyasi analiz kasmaya gerek yok. Derin tahlillere, komplo teorilerine gerek yok” ifadelerini kullandı. 

"Dokunulmazlık mevzu saray darbesinin parçası"

“Dokunulmazlıkların tartışılmaya başlanmasının nedeninin, HDP’nin darbeyi durdurma çabası olduğunu söyleyen Demirtaş, “Dokunulmazlık mevzusu HDP milletvekilleri olarak kişisel sorunumuz değil. Halka yapılan bir darbenin parçası olarak işletilmesi isteniyor. Seçim zaferinin, başarısının hemen ardından gerçekleşen saray darbesinin bir parçasıdır.”

"Cesaret eden gazeteci var mı?"

Medyayı da eleştiren Demirtaş, “7 Haziran sonrası tüm televizyon kanalları HDP’lilere kapatıldı. Tek kanallı bir ülke olduk. Saraydaki konuşuyor, herkes yayınlıyor. Nasıl bir talep vardı da Erdoğan bunu karşılamadı, masa devrildi. Bunu ona sormaya gazeteci sormaya cesaret edebildi mi?” dedi. 

"Kasaba politikacısı 100 yılı belirlemeye çalışıyor"

Demirtaş, Erdoğan’ın uzmanlık alanının rant üretmek ve dağıtmak olduğunu söyledi; “Çevresinde bir yalaka tayfası oluşturmayı başarmış orta sınıf bir kasaba politikacısıdır. Kapasitesi bu kadardır. Hakaret etmek için söylemiyorum. Fakat acı olan tablo şudur. Bu adam Türkiye’nin gelecek 100 yılını belirlemeye çalışıyor” dedi. 

Milletvekillerine çağrı yapan Demirtaş, "Vicdanı olan milletvekili arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Darbeye evet diyenler, çocuklarının, torunlarının yüzüne bakamayacak. Ben hiç cezaevi yatmamış bir eş genel başkan olarak  bu grupla ancak onur duyabilirim. Ben olurum, ya da olmam HDP var artık” dedi. 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında