Ankara Valiliği'nden Homofobi Karşıtı Yürüyüş'e engel

Ankara Valiliği , Kaos GL Derneği’nin 2008 yılından beri, Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla yaptığı yürüyüş talebini reddetti. Gerekçe: “Bazı kesimler tarafından tepki gösterilebilir, provokasyonlara neden olabilir”.

Kaos GL’de yer alan habere göre, dünyada 130’u aşkın ülkenin kutladığı Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla Kaos GL Derneği, 22 Mayıs Pazar günü Ankara’da Homofobi Karşıtı Yürüyüş yapılması talebiyle Valilik’e başvurdu. 

Türkiye’de de 2006 yılından beri kutlanan gün içinde Valilik’ten gelen cevapta, yürüyüş talebi kabul edilmedi.

Ankara Valiliği’nin verdiği yanıtta “birtakım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplantıya katılacak olan grup ve şahıslara yönelik olarak bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Kaos GL Derneği adına Valiliğin yanıtına ilişkin açıklama yapan Av. Hayriye Kara, kararın hukuk dışı olduğunu söyledi. Kara“Aslında önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Anayasa’da güvence atına alınmıştır. Bu sene son olaylar nedeniyle özellikle güvenlik tedbirlerinin alınması için bildirimde bulunduk ancak Valilik tarafından yapılacak yürüyüşün uygun görülmediği tarafımıza bildirildi” dedi.

Kaos GL: Güvenliği sağlamak yerine..

Kaos GL Derneği’nden yapılan açıklamada ise 2008’den beri yapılan yürüyüşün bu sene güvenlik dolayısıyla yapılmayacağı belirtildi, Valilik’in LGBTİ’lerin, homofobi ve transfobi karşıtlarının güvenliğini sağlayamayacağını söylemesi eleştirildi:

“2006 yılında başlayan Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün ve 2008 yılında Meclis’e yürüyüş ile başlayan Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ü son dönemde yaşananlardan dolayı güvenlik gerekçesiyle bu sene yapmıyoruz. Valilik’e yürüyüşün güvenliğini sağlaması için yaptığımız başvuruya verilen yanıt; hukuk dışı olduğu gibi LGBTİ’lerin, homofobi ve transfobi karşıtlarının can güvenliğinin devlet güvencesi altında görülmediğini göstermektedir. LGBTİ’leri yok saymanın bir başka biçimi olan ‘provokasyon ve bazı grupların hassasiyetleri’ açıklamaları toplumsal eşitlik ve barışa tehdit olmaya devam ediyor. Ankara Valiliği her yıl yapılan yürüyüşün güvenliğini sağlamak yerine engellemeyi tercih etti.”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında