‘Birthright Armenia’ ile Ermenistan’ı keşfedin

Farklı ülkelerde yaşanan Ermeni gençleri Ermenistan’da belli bir süre çalışarak deneyim kazanmaya davet eden "Birthright Armenia"nın bölge sorumlusu Sevan Kabakian anlatıyor.

Birthright Armenia, 2003 yılında kurulan ve farklı ülkelerde yaşanan Ermeni gençleri Ermenistan’da belli bir süre çalışarak deneyim kazanmaya davet eden bir kurum. Ermenistan’ın yaklaşık 650 kurumu ile işbirliği yapan Birthright Armenia, kuruluşundan beri 36 ülkeden binlerce gönüllünün hayatına dokundu. Türkiye’den de katılımcılar bekleyen kurum gönüllülere yol masrafları ve kalacak yer konusunda destek veriyor. Birthright Armenia’nın hedefleri ve çalışmalarıyla ilgili, kurumun ülke yöneticisi olan Sevan Kabakian’la konuştuk. Yaklaşık 8 aydır Ermenistan’da gönüllü olarak çalışan İstanbullu Melisa Özdemir de deneyimlerini paylaştı. 

Kimliği bütünleştirmek için

Ermenilerin yoğun yaşadığı ülkelerden katılım sağlamaya çalıştıklarını belirten Sevan Kabakian şu bilgileri aktardı: “Bunun hem Birthright’a, hem de Ermenistan dışında yaşayan Ermeni toplumlarına faydası var. Ermenistan dışında doğup büyüyenlerin Yerevan’a, Ermenistan’ın diğer bölgelerine gelip burada bir süre yaşamalarının, kimliklerini tamamlama açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Yol masraflarında, kalacak yer konusunda yardımcı oluyor, gereken harcamaların tümünü veya bir kısmını üstleniyoruz.”

‘Ay’da yaşan Ermeni bile başvurabilir!’

Birthright Armenia’nın çok esnek bir programa sahip olduğunu ifade eden Kabakian, Türkiye’den gelen gönüllülerin sayısının diğer ülkelere göre daha az olduğunu söyledi ve Türkiye’nin her yerinden başvuruları beklediklerini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı: “Ermenistan’da yaşamayan Ermenilerin Ermenistan’a gelip burada yaşamalarını, kendi bilgilerini aktarmalarını sağlıyoruz. Yani yalnızca deneyim kazanmalarını değil, aynı zamanda deneyimlerini paylaşmalarını sağlıyoruz. Ermenistan’a gelen gönüllüleri çalışacakları kurumlara biz yerleştiriyoruz. Aldıkları eğitime göre 650 kurum içeren veri tabanımızda mevcut olan kurumlardan birine veya birkaçına yerleştiriyoruz. Programın çok geniş imkânlar sunduğunu söyleyebiliriz. Gelen gönüllü, veri tabanımızda olan kurumlar dışında bir kurumda çalışmak istiyorsa ve bunu öneriyorsa, o kurumu da listemize ekleyebiliriz. Veri tabanımızı devamlı güncelliyoruz. Herkes ilgi duyduğu, istediği alanda iş yapabiliyor. En azından ailesinin bir tarafından Ermeni köklerine sahip olan, 32 yaş altı bütün gençleri kabul etmeye hazırız. Bazen espri yapıp ‘Ay’da yaşan Ermeni bile başvurabilir’ diyoruz.”

Sevan Kabakyan, gönüllülerin büyük kısmının başkent Yerevan’da olduğunu, fakat bazı gönüllülerin ülkenin farklı bölgelerinde de çalıştıklarını dile getirdi. 

‘Farklı yerlerde yaşasak da, hayatlar benziyor’

2015 Ağustos ayından bu yana Ermenistan’da bulunan İstanbullu Melisa Özdemir Ermenistan’da hayatın İstanbul’daki hayattan pek farklı olmadığını söyledi. Mayıs ayında İstanbul’a dönecek olan Özdemir geçtiğimiz 8 ay boyunca kazandığı deneyimlerini şöyle aktardı: “Ermenistan’ın ve İstanbul’un yaşam tarzları arasında pek bir fark yok. Fakat elbette yalnızca Ermenistan’a özgü olan, yalnızca burada görebileceğiniz çok şey var. Bir aile bana ev sahipliği yapıyor. Bu çok farklı, herkesin yaşaması gereken bir deneyim. Buranın halkı ile temas kurmak, burada yaşamak, sokaklarda gezmek bile çok özel bir his. Farklı yerlerde yaşamamıza rağmen birbirimize çok benzediğimizi anlıyorsun.”

Birthright Armenia’nın kendisine dünyanın birçok yerinden insanla tanışma imkânı sağladığını söyleyen Melisa Özdemir, “Dünyanın birçok ülkesinden buraya gelen gönüllüler var. Ermenistan ve Türkiye dışında yaşayan Ermenilerin yaşam tarzları hakkında bilgi edinmek çok faydalıydı. Onların kendi kültürlerini nasıl koruduklarını öğrenmiş oldum. Bir de Ermenistan’da çalışmak benim için çok ilginç bir tecrübe. Birthright olmasaydı Ermenistan’a sadece bir turist olarak gelirdim, insanlarla bu kadar yakın, samimi ilişki kuramazdım, ve birçok ayrıntıyı öğrenememiş olurdum.”

Melisa için Birthright programından sonra Ermenistan’a gidip orada yaşamak da artık pek imkânsız görünmüyor.

Birthright Armenia’yla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın. 



Yazar Hakkında