Almanya’dan Ruanda’ya yüzleşme

Hrant Dink Vakfı, 10 Haziran Cuma günü, ‘Hafızanın Mekânları, Mekânların Hafızası: Almanya’dan Ruanda’ya Geçmişle Yüzleşme Deneyimleri’ başlıklı bir panele ev sahipliği yapıyor.

Cuma günü Saat 17:00’de Anarad Hığutyun Binası, Havak Salonu’nda başlayacak olan ve iki oturumdan oluşan panelin ilk bölümünde Hrant Dink Vakfı’ndan Nayat Karaköse’nin moderatörlüğünde Horst Hoheisel ve Andreas Knits, ikinci bölümde ise Hafıza Merkezi’nden Murat Çelikkan’ın moderatörlüğünde Honore Gatera konuşacak.

Mekânların geçmişine dair tekil hafızanın hâkimiyetini sorgularken, sıradanlaşmaya ve unutuluşa meydan okuyan girişimlere dikkat çeken etkinlikte, hakikati kaydeden anıtlar, mekânlar ve müzeler, Almanya ve Ruanda örnekleri üzerinden ele alınacak.

Horst Hoheisel ve Andreas Knitz, ‘Parçalanan Tarih/ Karşıt- Hafızanın Sanatı’ başlıklı sunumlarında, Avrupa’nın öldürülen Yahudileri için tasarladıkları, Berlin’deki Brandenburg Kapısı’nı patlatarak tüm anma alanını granit tabakalarla kaplamayı öneren ve imha edilen insanları imha edilen bir anıtla anma fikrini öne süren, ‘karşıt-anıt’ projelerini anlatacaklar.

Kigali Soykırım Anma Merkezi’nin yöneticiliğini yapan Honore Gatera’nın ‘Tarihi anma mekânlarını korumak ve bellek mekânlarının barış eğitimi üzerindeki rolü’ temalı konuşmasıysa 1994 yılında yarım milyondan fazla insanın hayatına mal olan Ruanda Soykırımı’na ve bir hafıza mekânı olarak kurgulanan Kigali Soykırım Anma Merkezi’ne odaklanıyor. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında