Semerciyan turnuvası tartışmayla başladı

Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası, 5 Haziran Pazar günü yapılan ilk maçla başladı. 4 Haziran’da başlaması planlanan turnuva, Cumartesi günkü olumsuz hava şartları nedeniyle bir gün sonraya ertelendi. Turnuvaya Yeşilköy ve Bezciyan takımları damga vurdu.

26 yıllık bir geçmişe sahip Rupen Semerciyan Basketbol Turnuvası’nın bu yıl düzenlenip düzenlenmeyeceği bir merak konusuydu. Son ana dek iptal edilme ihtimali söz konusu olan turnuva için bir araya gelen heyet, turnuvanın önceki dönemlere göre daha az sayılı takımla düzenlenmesine karar verdi. Turnuvanın ilk gününe ise Yeşilköy ve Bezciyan takımları damga vurdu. Bezciyan Takımı’nın oyuncuları, müsabaka öncesi yaptıkları antrenman esnasında, iki yıl önce hayatını kaybeden Aleks Dağlıyan’ın isminin yazılı olduğu formalarla sahaya çıktı. Yeşilköy Takımı oyuncuları ise, turnuva heyetinin, takım arkadaşları Süryani cemaatinden Cem Timirci’nin turnuvada yer alamayacağına karar vermesi üzerine formalarını çıkararak sahanın ortasına bıraktılar. Cem Timirci de tepkisini, iki yıl üst üste kazandığı ‘Genç Yetenek’ kupasını sahanın ortasına bırakarak gösterdi. Hem Timirci’nin hem de takım arkadaşlarının turnuva heyetine gösterdiği bu tepki, diğer takım oyuncuları tarafından alkışla karşılandı. 

Öte yandan 26 yıldır düzenlenen turnuvanın kuralları arasında Ermeni okulunda okumuş öğrencilerin oynayabileceği yönünde bir düzenleme bulunduğuna dikkat çekiliyor. Edinilen bilgilere göre bu yıl göreve gelen heyet, üç yıldır turnuvada yer alan Timirci’nin bu durumunu fark edince müdahalede bulunarak sporcunun turnuvada yer alamayacağını Yeşilköy Derneği Takımı’na iletti.

‘Gurur duyuyorum’

Yeşilköy Takımı’nın koçluğunu üstlenen Arev Cebeci, turnuva heyetinin oyuncusu Cem Timirci için verdiği karara tepki gösterdi. Cebeci, turnuva heyetinin, Yeşilköy Takımı oyuncusu Timirci’nin şampiyonada oynayamayacağını, turnuvanın başlamasından bir gün önce kendilerine haber verdiğini öne sürdü. Bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Cebeci, Agos’a yaptığı açıklamada haklarını hukuk yoluyla arayacaklarını ifade etti: “Biz Ermeniler olarak hep ayrımcılığa uğrayan taraftık, hep bize yapılan ayrımcılıkları konuşuyorduk ama biraz da bizim yaptığımız ayrımcılıkları konuşalım. Biz bu davranışla kendi içimizde çelişmiş oluyoruz. Bu çocuk 15 yaşından beri Yeşilköy Takımı için ter döküyor, iki yıldır turnuvanın en yetenekli genç oyuncusu seçiliyor ama bu yıl Süryani olduğu gerekçe gösterilerek turnuvada oynanmasına müsaade edilmiyor.”

Oyuncularının takım arkadaşları Cem Timirci’ye verdiği desteği de değerlendiren Arev Cebeci, takımıyla gurur duyduğunu belirtti: “Heyetten bana konuyla ilgili bilgilendirme geldiğinde oyuncularıma haber verdim ve bir toplantı düzenledim. Turnuva öncesi düzenlediğimiz bu toplantıda oyuncularıma, eğer onlar da kabul ederse, sahaya çıkmayacağımızı söyledim. Böyle bir durum karşısında kabul etmeme ihtimalleri %1 bile değildi. Nitekim onlar da tepkilerini gösterdi ve turnuvanın açılış gününde formalarını sahanın ortasına tek tek bıraktıktan sonra takım oyuncularımla birlikte soyunma odasına gittik. Bu davranışlarından ötürü oyuncularımla gurur duyuyorum.”

‘Kurallar ‘oynayamaz’ diyor’

Daha önce Rupen Semerciyan Basketol Turnuvası’nın heyetinde görev alan Sona Menteşe ise, Agos’a yaptığı açıklamada turnuvaya yalnızca Ermeni toplumuna mensup kişilerin katılabileceğini söyledi: “Rupen Semerciyan Turnuvası, herhangi bir şiir yarışması veya bir tavla turnuvası değil, profesyonel olarak düzenlenen, basketbol federasyonundan hakemlerin geldiği önemli, büyük bir turnuva. Turnuvanın kuralları da gayet açık ve net. Rupen Semerciyan’da yer alabilmek için bir Ermeni okulundan mezun olmanız, derneğe üye olmanız veya anne-babanızın Ermeni olması gerekiyordu. Eskiden hem anne hem babanızın Ermeni olması gerekiyordu ancak karma evliliklerin sayısı arttığı için ikisinden birinin Ermeni olması artık turnuvaya katılmanız için yeterli.”

Yeşilköy Derneği adına mücadele eden Cem Timirci’nin üç yıldır turnuvada yer almasının, turnuva heyetinin ihmali olduğunu söyleyen Menteşe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir önceki turnuva heyeti, oyuncunun etnik kimliğine bakmamış veya bu konuda kendisine tolerans göstermiş olabilir ancak bu, onların hatası. Şimdi başka bir heyet var ve onlar kurallara göre hareket ediyorlar. Kurallar da oyuncunun turnuvada yer alamayacağını söylüyor.”

Açıklama önümüzdeki haftalarda

Konuyla ilgili şimdiye dek herhangi bir açıklamada bulunmayan turnuva heyeti ise 8 Haziran Çarşamba günü bir araya geldi. Toplantıda konuyu tartışan heyet üyelerinin şimdilik bir açıklama yapmayacakları, konuyla ilgili önümüzdeki haftalarda toplumu bilgilendirecekleri öğrenildi.

Kategoriler

Toplum Spor Gençler



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.