Özdemir: Almanya'nın sorumluluğundan söz ediyoruz, kimse bunu yasaklayamaz

Ermeni Soykırımı tasarısının 2 Haziran’da Almanya Federal Meclisi’inde kabul edilmesinden sonra ölüm tehditleri almaya başlayan Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, “Biz burada Almanya'nın sorumluluğundan söz ediyoruz, kimse bunu yasaklayamaz, Türkiye Cumhurbaşkanı da dâhil!" diye konuştu.

Ermeni Soykırımı yasa tasarısının Alman Federal Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından ölüm tehditleri alan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Alman birinci kanalı ARD'de katıldığı programda söz konusu tehditlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Cem Özdemir, "Ne yazık ki tüm milletlerin içinde fanatikler var. Ama önemli olan onlara boyun eğmemek" dedi. Özdemir sözlerini, "Öfkelenen veya terbiyesizce açıklama yapanlar, karar metnini okumamış ve benim konuşmamı da dinlememişler demektir. Biz burada Almanya'nın sorumluluğundan söz ediyoruz, kimse bize bunu yasaklayamaz, Türkiye Cumharbaşkanı da dâhil!" diye konuştu. 

Ermeni Soykırımının tanınması sonrasında ölüm tehditlerinin artması üzerine Türkiye kökenli milletvekillerine polis koruması arttırılmıştı.

Cumhurbaşkanı başı çekiyor

Öte yandan Cem Özdemir, bugün Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte hayatında ikinci defa koruma verildiğini söyleyerek, her ikisinin de Türkiye ile ilgili olduğunu ifade etti. “Ülkenin Cumhurbaşkanı’nın başını çektiği bir organize kampanyanın hedefi olmanın yeni bir durum” olduğunu söyleyen Özdemir, “Siyasetçi olarak ilk defa yaşadığım şeyler değil bunlar. Hamama giren terler misali, sonuçlarına katlanamayacaksam niye yapıyorum ki bu işi. Gündelik hayatıma eskisi gibi devam ediyorum. Tek farkı, gittiğim yerlere şimdi daha kalabalık gidiyorum. İşin ilginci hayatımda iki kez koruma verildi. İkisi de ekseriyetle Türkiyeliler yüzünden. İlki, ilk kez milletvekili seçildiğim 94 sonrasına rastlar. O zaman PKK’dan tutun da aşırı Türk milliyetçilerine ve kambersiz düğün olmaz misali Alman aşırı sağcılarına kadar çok daha geniş bir yelpazeden korunmuşken, şimdi ise Türkiye Cumhurbaşkanı’nın doğrudan hedef göstererek başlattığı bir linç kampanyasından korunuyorum. Sizce de abes değil mi Türkiye dışında siyaset yapan bir Alman siyasetçi için?” diye konuştu.

Türkiye-AB üyeliği

Cem Özdemir, soykırım kararı sonrası Türkiye ile Almanya arasında patlak veren diplomatik gerginliğe rağmen Türkiye'ye vize serbestisi tanınması taahhüdüne de bağlı kalınmasını istedi. Özdemir, "Vize görüşmeleri normal bir şekilde devam ediyor. Türkiye koşulları yerine getirdiğinde, vize zorunluluğunun da kaldırılması gerekir. Biz sözlerimizi tutuyoruz, Türk tarafının da tutmasını bekliyoruz" dedi.

Özdemir, Türkiye'nin AB üyesi olma yönündeki çabalarını ise 'dürüst değil' sözleriyle değerlendirdi. AB üyesi olmak için reformların yapılması gerektiğini belirten Özdemir, "Oysa bunun tam tersi yapılıyor. Türkiye günbegün AB'den uzaklaşıyor" dedi. Almanya'da bu konuda yürütülen müzakerelerin de dürüstçe olmadığını kaydeden Özdemir, "Dürüst olmak, Erdoğan'la, Türkiye'nin hâlihazırdaki tutumu ile AB üyeliği söz konusu olamaz demeyi gerektirir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında