Ermenistanlılar: ‘Burada yaşamaya hakkımız var’

Almanya Federal Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha Ermenistanlı Ermenileri ‘hatırladı’. Mikrofonumuzu İstanbul’da yaşayan Ermenistanlılara uzattık.

Almanya Federal Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı yasa tasarısını kabul etmesinin ardından gözler bir kez daha Türkiye’deki Ermenistanlılara çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu vesileyle bir kez daha Ermenistanlı Ermenileri ‘hatırladı’. Biz de bu vesileyle mikrofonumuzu İstanbul’da yaşayan Ermenistanlılara uzattık. 

İstanbul’da konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermekten çekinmeyecek Ermenistanlı bulmakta zorluk çektik. Tedirginliğini yenerek konuyla ilgili görüşlerini Agos’a açıklayan Karin A. bir yıldır eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor. Karin A. şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediklerini ilk duyduğumda ‘Ne işim var burada? En iyisi kalkıp gideyim’ dedim kendi kendime. Biraz düşününce ise ‘Neden gideyim ki? Burada yaşamaya benim de hakkım var. Ailem 100 yıl önce bu topraklardan zorla göç ettirildi. Babamın ailesi Van’dan, annemin ailesi ise Sasun’dan Ermenistan’a göç etmek zorunda kalmış. Eşimin baba tarafı da Muş’tan göç etmiş. Biz de bunca yıl sonra burada yaşamaya başladık. Bu sefer de bizi kovmakla tehdit ediyorlar. Çok ironik bir durum bu.”

Karin A. Başepiskopos Aram Ateşyan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği Almanya Federal Parlamentosu’nun Soykırım yasa tasarısıyla ilgili mektuba da değindi. Karin A., “Bu olanların üstüne Ateşyan’ın mektubu eklenince çok utandım. Mektubun hiçbir Ermeni’yi temsil etmediğinden eminim. Her gün Patrikhane’nin önünden geçiyorum, içeriye girip düşündüklerimi söylemek istedim, kendimi çok zor tuttum. Baskılardan ötürü bu tür formaliteler olur ama bu mektup utanç verici” dedi.

Yerevan’dan mesaj

Öte yandan Ermenistan Parlamentosu’nun bağımsız vekillerinden Edmon Marukyan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’deki Ermenistanlılarla ilgili sözleri hakkında Agos’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Erdoğan’ın tehditlerini ciddiye almalıyız. Erdoğan’ın siyasetini öngörmek kolay değil. Bu kez gerçekten Ermenistanlıları Türkiye’den kovabilir. Ermenistan vatandaşları Türkiye’ye gitmeden önce bir kez daha düşünmeli. Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişki olmadığını, bu nedenle Türkiye’deki Ermenistan vatandaşlarının haklarını Ermenistan olarak savunmamızın hiç de kolay olmadığını herkes dikkate almalıdır.”

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında