Vartanantslılar 20 yıl aradan sonra ‘5 Numaralı Deli’yle sahnede

Surp Vartanants Tıbrats Tas Korosu’nun tiyatro grubu tarafından müteveffa Kıdemli Peder Daron Siraganyan’ın anısına sahnelenen ‘5 Numaralı Deli’, 20 sene aradan sonra sahnelendi.

Bu yıl toplumumuzdaki tüm okul dernekleri ve tiyatro grupları bahar döneminde neredeyse birer oyun sahneledi. Son birkaç yıldır derneklerin bu konuda ilgisiz kalması tiyatro severleri üzmüştü, fakat toplum bu sene kelimenin tam anlamıyla tiyatroya doydu. Bu oyunlardan Parev grubu tarafından sahnelenen Sosi Cindoyan’ın ‘Hars u Gesur’u dışındakiler Türkçe olarak izleyici karşısına çıktı. Sezonun ikinci Ermenice oyunu Surp Vartanants Tıbrats Tas Korosu’nun tiyatro grubu tarafından müteveffa Kıdemli Peder Daron Siraganyan’ın anısına sahnelenen ‘5 Numaralı Deli’ oldu. Genç üyeleriyle birlikte 20 sene aradan sonra sahne alan grup, 24-27-31 Mayıs ve 7 Haziran tarihlerinde Feriköy Nazar Şirinoğlu’nda seyirciyle buluştu. 1921’de kaleme alınan komedi türündeki oyunun yönetmenliğini Saro Siraganyan üstleniyor. İlk olarak 50 yıl önce sahnelenmek istenen oyun dönemin şartlarından dolayı sahnelenememiş. Günümüze göre daha ağır bir Ermeniceyle yazılmış oyunun metninde herhangi bir revizyon yapmayan ekip, oyunu orijinal metne sadık kalarak Adapazarı lehçesiyle sahneliyor.  

Parnabas adlı karakterin köyden şehre beşik kertmesiyle evlenmek için gelmesi fakat kendini akıl hastanesinde bulmasıyla gelişen komik olayları ele alan oyun, özellikle akıl hastanesi sahnelerini gerek kostüm gerekse oyunculuk adına oldukça başarılı bir şekilde yansıtıyor. Oyunun kurgusu 5 numaralı deli Parnabas karakteri üzerinden ilerlese de, benim favorilerim kesinlikle rollerini üstün bir performansla gerçekleştiren 1 ve 3 numaralı deliler oldu.

İki perdeden oluşan oyunun kadrosu Krikor Terziyan, Sevan Piosyan, Saro Siraganyan, Sarı Bengliyan, Arek İpekli, Sevan Nizamyan, Arto Nalcı, Aret Uncuyan, Serli Mayısoğlu,Yervant Sebuhyan, Sesil Kahvecioğlu, Serdar Kahvecioğlu, Natali Turaç, Şila Babayi, Daron Siraganyan  ve Nareg Kazikoğlu’ndan oluşuyor.

 



Yazar Hakkında