‘Seçme hakkımız elimizden alınamaz’

Ermeni toplumunun farklı kesimlerinden bir grup, Patrikhane önünde toplanarak sekiz yıldır yapılamayan patriklik seçimlerinin yapılmasını talep etti, Patrikhane önüne siyah çelenk bıraktı.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi önünde bugün düzenlenen protesto eylemine aralarında Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz, Kalfayan Yetimhanesi Vakfı Başkanı Diana Kamparosyan, Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Antikacıoğlu, yazar Jaklin Çelik ve diş hekimi Tatyos Bebek'in de yer aldığı, çeşitli kesimlerden yaklaşık 30 kişi katıldı. Patrikhane önüne ‘Patriğimizi seçmek istiyoruz’ yazılı siyah çelenk bırakan topluluk, protesto eyleminin öncesinde Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde bir araya gelerek dua etti.

‘Asil bir Patrik istiyoruz’

Basın açıklamasını okuyan Jaklin Çelik, Türkiye Ermenileri Patriklik makamının 555 yıllık bir geleneği olduğunu, kökleri 3 bin yıl ötesine uzanan kadim bir ulusun bu topraklardaki varlığını ve onurunu temsil ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Daha önce eşi benzeri olmayan 'uydurulmuş' bir unvanla, neye hizmet ettiği, kime karşı sorumlu olduğu belli olmayan bir 'vekâlet sistemi' ile bizi oyalıyorlar.

Tüm çabalara rağmen, Patrikliğimizin tüzel kişiliği yıllardır teslim edilmedi. Patriklik yasal statüye, kalıcı bir hukuki zemine sahip olamadı. Geçici uygulamalar, uyduruk kurnazlıklar, 'ben yaptım oldu'larla sürüklenip durduk. Kullanışlı gri alanlar, puslu havalar her zaman birilerinin işine geldi.

İnanç özgürlüğümüze daha fazla müdahale edilmesini, seçme hakkımızın anlamsız bahanelerle elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Türkiye Ermenileri geleceğinin vekâletini hiç kimseye vermedi, vermeyecek. Patriklik makamını dolduracak kişi kadim geleneklerimize uygun olarak halkoyuyla seçilmelidir.

Biz 'Asil' bir Patrik istiyoruz. Ve onu biz seçeceğiz. 555 yıldır nasılsa, yine öyle...”

8 yıldır makam boş

Patrik II. Mesrob’un 8 yıl önce ‘frondotemporal demans’ hastalığına yakalanmasının ardından Patriklik Makamı boş kalmış; yaklaşık iki yıl seçim yapılıp yapılmayacağı tartışıldıktan sonra ise 2010 yılında Valilikten gelen bir yazı uyarınca Başepiskopos Aram Ateşyan, 48 saat içinde ‘Patrik Genel Vekili’ olmuştu. 555 yıllık patriklik geleneğinde olmayan ve bir ‘oldu bitti’yle topluma dayatılan ‘Genel Vekillik’ büyük tepkiye yol açmıştı. 

Ateşyan’ın Federal Alman Parlamentosu’nun ‘Soykırım’ kararının ardından yayınladığı mektup bardağı taşıran son damla oldu. Türkiye Ermenileri tarafından Patrikhane’ye yönelik böylesi bir protesto eyleminin en az elli yıldır örneğine rastlanmadığı belirtiliyor.  

Kategoriler

Kilise