Valilik Onur Haftası'nda basın açıklamasını da yasakladı

İstanbul Valiliği, Onur Haftası kapsamında Taksim Tünel Meydanı’nda yapılacak olan basın açıklamasını da “toplumsal hassasiyet” ve “terör saldırıları” gerekçesiyle yasakladı.

Geçtiğimiz hafta Valiliğin açıklamasıyla yasaklanan LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne bir yasak daha geldi. Yürüyüşe izin verilmeyeceğinin duyurulmasının ardından, yürüyüş yerine Taksim Tünel Meydanı’nda bir basın açıklaması yapmak isteyen LGBTİ Onur Haftası Komitesi Valiliğe başvurmuştu. Valilik basın açıklamasına da izin verilmeyeceğini duyurdu.  

Başvurunun reddine ilişkin açıklama ise şöyle :

“Ülkemiz ve bölgemizde meydana gelen terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet dikkate alındığında provokatif eylem ve olayların meydana gelebileceği, etkinliğe katılacaklar da dahil halkın huzur, güvenlik ve esenliği ile kamu düzeninin bozulmasına sebebiyet verebileceği değerlendirilerek, 5442 sayılı Kanun kapsamında talep uygun görülmemiştir.”

Onur Haftası Komitesi, Valiliğin yürüyüşü yasaklama kararına karşı İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Kaos GL’nin haberine göre Komite, şimdi de basın açıklamasını yasaklama kararına karşı İdare Mahkemesi’ne gidecek.

Ne olmuştu?

Türkiye’de  2003 yılından beri her sene Haziran ayının son Pazar günü yapılan Onur Yürüyüşü ilk kez 2015’te yasaklanmıştı. Yasağa karşın kutlamaya katılanlara polis saldırmış, iki kişi yaralanmış bir kişi gözaltına alınmıştı.

Bu sene 14.’sü düzenlenecek olan yürüyüş 49 kişinin öldüğü Orlando’daki gay bar saldırısının ardından tepki olarak yapılacaktı. Yürüyüşe yapılan çağrının üzerine Müslüman Anadolu Gençliği, Alperen Ocakları gibi gruplar, Trans ve Onur Yürüyüşü’ne karşı tehdit ve nefret mesajları yayınlamıştı. Yürüyüşün her şeye rağmen yapılacağını açıklayan LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi , yürüyüşe getirilen yasağın ardından İdari Mahkeme’ye başvurmuştu.

19 Haziran’da polis, Trans Onur Yürüyüşü için toplanan kitlenin basın açıklaması yapmasına izin vereceğini söylemesine rağmen basın açıklaması okunduğu sırada kitleye saldırmış, katılımcıları darp etmişti. 11 kişi gözaltına alınmıştı. 



Yazar Hakkında