12 asırlık manastırın derinliklerinde

Küçükyalı ArkeoPark, Hera Büyüktaşçıyan’ın ‘Yerden çıkan hafif bir yükselti…’ başlıklı yerleştirmesine ev sahipliği yapıyor.

 Sanatçının İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Çağdaş Yaratıcılık için Geçmişin İzleri: Kentsel Arkeoloji ve Küçükyalı ArkeoPark’ programının davetiyle yaptığı yerleştirme, tarihin ve yeryüzünün katmanları arasında gidip gelen, hayali bir yaratığı canlandırıyor. 

Küçükyalı ArkeoPark, İstanbul’un Anadolu yakasında, Maltepe ilçesinde bulunan önemli bir arkeolojik alan. Burada, bir dönem Prens Adaları’na sürgün edilmiş olan Konstantinopolis Patriği İgnatus tarafından 9. yüzyılın ikinci yarısında inşa ettirildiği tahmin edilen bir manastır kompleksi bulunuyor. Kompleksin üst kısmında kazı çalışmaları devam ederken, aşağıda bulunan sarnıç bugünlerde Büyüktaşçıyan’ın yerleştirmesine ev sahipliği yapıyor.

Sanatçı burada, yılan veya solucan benzeri dev bir sürüngen yaratmış. Yeryüzüyle toprağın derinlikleri arasında gidip gelen bu sürüngen, geçmişle bugün arasında ilişki kuruyor. Ziyaretçilerini, içerisinde bulunduğu tarihi yapının geçmişini, görünenin ötesindekini tasavvur etmeye iten yaratık, tanıtım metninde şöyle tanımlanmış: “Söz konusu varlık, kaybolmuş kent ve mekân belleğini biriktirerek görünmez bir dünyada yaşıyor ve ancak unutulmuş olanı hatırlatmak üzere ortaya çıkıyor.” Sanatçının yerleştirmesine malzeme olarak seçtiği yeşil renkli halat ise, eskiden denizin kıyısında bulunan ancak zamanla kentsel dönüşümün etkisiyle içeride kalan manastırla, kurucusunun bir dönem sürgünde olduğu adalar arasında bir tür bağ işlevi görüyor.

İsmini Bizanslı tarihçi Anna Komnena’nın şehrin Anadolu yakasındaki bahçelerine ithaf ettiği ‘Aretai’ başlıklı şiirinden alan ve 18 Haziran’da gösterime açılan ‘Yerden çıkan hafif bir yükselti…’, 30 Temmuz’a kadar hafta içi her gün 13.00-17.00 saatleri arasında görülebilir. Ayrıca, kazı çalışmalarının hala devam ettiği alanı arkeologlar rehberliğinde gezmek de mümkün. 

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi



Yazar Hakkında