Adalar yeni hastanesiyle artık daha güvenli

İnşaatı yaklaşık üç sene süren Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Hizmet Binası faaliyete giriyor.

Okulların kapanmasının ardından başlayan yaz sezonuyla birlikte birçok kişi adalara gitmeye başladı. Kış aylarında yaklaşık 10 bin kişiyi ağırlayan adalarda bu yoğunluk, yaz aylarında dört misline katlanıyor. Her yıl sıklıkla gündeme gelen sağlık sorunuysa inşaatı yaklaşık üç sene süren Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Hizmet Binası’nın faaliyete girmesiyle çözüme kavuşuyor. Henüz resmi açılışı yapılmayan hastane, Ocak ayından beri Dâhiliye, Genel Cerrahi, Çocuk Hastalıkları, Kadın Doğum, Fizik Tedavi Polikliniği ve Fizyoterapi Ünitesi, Aile Hekimliği, Ortopedi, Göz, Kulak Burun Boğaz, Ağız ve Diş Sağlığı, Radyoloji ve Biyokimya Laboratuvarı olmak üzere birçok dalda hizmet veriyor.

Agos’a konuşan Adalar İlçe Sağlık Müdürü Güliz Ülkü; Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Hizmet Binası ve adalardaki sağlık hizmetlerinin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sağlık sorunlarını sıfıra indirmeyi hedeflediklerini belirten Ülkü, çalışmaların ayrıntılarını şöyle aktardı: “Üç yıl önce inşaat çalışmalarına başlanan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Büyükada Ek Hizmet Binası toplam 1.439 metrekare ve üç kattan oluşuyor. İçerisinde 12 farklı branştan poliklinik bulunan hastanenin bir de ‘Acil’ bölümü var. Vakanın durumuna göre kırmızı, sarı ve yeşil alanlara ayrılan bölümde vakaların durumuna göre müdahale ediliyor.”

Hastaneye yeni polikliniklerin eklenmeye devam ettiğini belirten Güliz Ülkü, “Geçen ay Nöroloji bölümümüz de hastane bünyesinde hizmet vermeye başladı. Ek talep halinde yeni bölümlerin açılması da olası” diyor.

Kınalı, Heybeli ve Burgaz’da sağlık hizmetine devam

Öte yandan Büyükada’daki gelişmelerin dışında adalılar için 2014’te Kınalıada ve Burgazada’da kurulan Acil Sağlık İstasyonları da 7/24 hizmete devam ediyor. Ayrıca yakıt ikmali sorununu bertaraf etmek üzere her adada iki adet kara ambulansına ek olarak, hastanın ana karaya taşınması için birer deniz ambulansı da hazır tutuluyor. 

Yeni hizmetler kapıda

Cumartesi günleri aile hekimlerinin nöbet tutabilmesi için Heybeliada’da bir yerleşke kuruldu. Nöbetçi hekimler hafta sonu için acil bir ilaç ya da reçete için hizmet veriyor. Yeniliklerin bir diğeriyse ‘Evde Sağlık Hizmetleri’. Böylece çeşitli hastalıklara bağlı olarak evde bakıma ihtiyaç duyan ve yatağa bağlı hastalara hizmeti verilebilecek. Evde sağlık hizmetine başvurmak için (444 38 33) numaralı telefona başvurulabilir.

Adalarda ücretsiz kanser taraması

Son yıllarda yaygın olan kanser hastalığında erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar Türkiye’nin birçok yerinde yüksek meblağlarda yapılan Rahim Azı Kanseri ve Kolon Kanseri taramalarını İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Adalar Toplum Sağlığı Merkezi ada halkına ücretsiz olarak hizmete açtı. 30- 65 Yaş kadınlar rahim ağzı kanseri, 50- 70 yaş kadın ve erkekler kolon kanseri taramasına katılabilir. 10 dakikalık kısa bir sürede yapılan taramaların sonuçları de hızla paylaşılıyor. Başvurular Aile Hekimi ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapılacak.

Kategoriler

Toplum Sağlık



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.