Nice'te ulusal bayram kana bulandı: 84 ölü, 100 yaralı

Fransa'nın Nice kentinde, ulusal bayram olan Bastille Günü'nün kutlandığı sırada bir kamyonla düzenlenen silahlı saldırıda 84 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli Fransa vatandaşı olduğunu iddia ediliyor.

Dün gece düzenlenen ulusal bayram kutlamaları sırasında gerçekleşen saldırıda, 84 kişi hayatını kaybetti. 100 yaralının 20’sinin durumu ağır. Nice Belediye Başkanı, hayatını kaybeden sivillerin 12'sinin çocuk olduğunu açıkladı. 

Fransız yetkililer, saldırıyı gerçekleştiren kamyon şoförünün öldürüldüğünü açıkladı. Saldırganın 31 yaşında ve Tunus kökenli Fransa vatandaşı olduğunu iddia ediliyor.

Kalabalığın üzerine ateş

Nice kentindeki ‘Promenade Des Anglais’ caddesinde havai fişek gösterilerini izlemek üzere toplanan kalabalığın üstüne kamyonla saldırı yapıldı. 15 metre uzunluğundaki kamyonun yerel saatle 22.30'da 90 kilometre hızla kalabalığın arasına daldığı ve 2 kilometre ilerlediği belirtiliyor. Görgü tanıkları, kamyondan kalabalığın üzerine ateş açıldığını ifade ediyor.

Hollande: Olağanüstü hâl uzayacak

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Nice'teki terör saldırısından sonra olağanüstü hâlin 3 ay daha devam edeceğini duyurdu. "10 bin askerle operasyonların devam edeceğini" duyuran Hollande'ın açıklamaları şöyle:

"Bu bayram özgürlük bayramı ve bu saldırıların hedefinde bu vardı. Yaralananlara yardım için her türlü imkân seferber edilmiştir. Aldığımız önlemleri daha da artıracağız. Bakanlarımızla yeni önlemler aldık. Operasyonlar 10 bin askerle devam edecek.”

"Olağanüstü hâl 3 ay daha uzatıldı. Irak'ta ve Suriye'de bize saldıranlara saldırmaya devam edeceğiz, hem de yuvalarında. Ulusal güvenlik toplantısında yeni önlemler alacağız."

“Tunus kökenli” iddiası

AFP’nin polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, saldırganın üzerinden Tunus kimliği çıktığını kaydedildi. ​Saldırganın ismi henüz açıklanmazken, Fransız istihbaratının elinde bulunan 10 bin kişilik radikal İslamcı listesinin içinde yer almadığı belirtildi. Saldırganın daha önce şiddet eğilimi olduğuna yönelik ve silah bulundurmaktan poliste kaydı var. Fransız polisine göre, bu saldırgan tek başına hareket etmiş olabilir. Polis saldırganın kendi kendine radikalleşen ve IŞİD'in 'buraya gelmeyin olduğunuz yerde katliam yapın’ çağrısına uymuş bir kişi olabileceğini düşünüyor.

Tepkiler

Saldırıya dünyadan da tepkiler geldi. Başbakan Binali Yıldırım resmi Twitter hesabından saldırıyla ilgili olarak Fransızca kınama mesajı yayımladı. Yıldırım mesajında, "Terörizm insanlığa karşı bir suçtur. Kanlı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Nice'deki olayın "Korkunç bir terör saldırısı" gibi göründüğünü söyledi ve saldırıyı kınadı. Obama, ABD'nin en eski müttefiki olan Fransa'yla dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump ise Nice'deki saldırı nedeniyle başkan yardımcısı adayını açıklayacağı basın toplantısını erteledi.

İngiltere'nin yeni başbakanı Theresa May'in sözcüsü, saldırının başbakanı şok ettiğini, Nice'deki görüntülerin May'i kaygılandırdığını söyledi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Fransız Devrimi'nin sloganları olan özgürlük, eşitlik ve kardeşliği kutlayanlara saldırılmasının trajik bir çelişki olduğunu kaydetti.



Yazar Hakkında